Comandați acum Zeamă Bordeleză pe www.zeamabordeleza.ro
Combaterea bolilor marului: rapanului, fainarii si moniliozei
Combaterea bolilor marului, combaterea rapanului
Combaterea bolilor marului, respectiv a rapanului se face prin tratamente aplicate pentru protejarea organelor vegetative in stadiile preflorale (cand se disting bobocii florali si cand apar petalele, punct rosu in varful bobocilor florali).
Postfloral se aplica 2-3 tratamente, incepand din stadiul primelor petale cazute, si urmatoarele 10-15 zile. Urmeaza alte tratamente la intervale de 20-25 de zile pana in luna septembrie, in functie de umiditatea aerului care trebuie sa fie abundenta.
In general, germinarea sporilor se face numai in apa, roua fiind insuficienta.
Grape de fungicide folosite:
= preparatele cuprice sunt in general foarte eficace (in unele conditii si la unele soiuri sunt fitotoxice);
= preparate pe baza de sulf – au avantajul ca sunt active si impotriva fainarii si acarienilor, dar mai putin eficiente la temperaturi joase, iar la cele ridicate produc arsuri;
= fungicidele organice de sinteza si mai ales cele cu actiune sistemica si cu spectru larg de actiune 6 (la unele si ca urmare a bicombinatiilor de fungicide) ce au avantajul nu numai in combaterea simultana a mai multor boli, dar si preintampina aparitia raselor rezistente;
Combaterea fainarii:
A. Momentul:
Sunt necesare 3 tratamente:
1.deschiderea mugurilor – mugurele apare bicolor;
2.faza de buton rosu – apar petalele, punct rosu in varful bobocilor florali;
3.dupa scuturarea petalelor – primele petale cazute.
B. Grupe de fungicide folosite:
= preparate pe baza de sulf si fungicide de sinteza, sistemice si cu spectru larg de actiune.
A. Momentul:
Sunt necesare 3 tratamente:
1) deschiderea mugurilor;
2) deschiderea florilor – prima floare deschisa;
3) dupa caderea petalelor – toate petalele cazute (ovare) la intrarea in parga.^
B. Grupe de fungicide folosite:
= aceleasi ca la combaterea rapanului (in prima faza de vegetatie + dicarboximide (Ronilan, Rovral) la fructele dezvoltate).
Principiile combaterii rapanului, fainarii si mniliozei:
Combaterea bolilor marului, respectiv a fainarii :Tratamentele chimice se aplica pe baza de avertizari emise de statiile de prognoza si avertizare care se fac pe baza analizei complexe a stadiului de evolutie biologica a ciupercii, a datelor meteorologice si fenologia pomilor, apoi in functie de sursa de inocul a patogenului in natura.
Tratamentele se mai efectueaza si la „acoperire” (preventiv, de protejare sau de baraj), aplicate mai inainte de aparitia bolii, ca in momentul infectiilor sa se gaseasca produsul pe organele vegetative.
Cantitatea de apa folosita la ha este cuprinsa intre 1200-1500 litri/ha.
si distrusi prin ardere, operatie urmata imediat de tratamente chimice. Daca atacul este foarte avansat, când uscarea a depasit 50 % din coroana pomul va fi scos. Toamna se va face un nou control sever, in vederea depistarii si inlaturarii lastarilor atacati.
Se recomanda ca in cursul perioadei de vegetatie, taierea lastarilor atacati sa se faca pe vreme uscata iar foarfeca sa fie dezinfectata cu hipoclorit de sodiu l %.
Tratamentele chimice se incep inainte de inflorit, folosind produsele cuprice: Champion 50 WP, Funguran 50 OH, Kocide, etc. in timpul infloritului se fac 2-3 tratamente la inteval de 5-7 zile cu Aliette 80 WP-0,3 % sau cu Kasumin 2 WP-0,15 %.
Ultimul tratament, recomandat toamna inainte de caderea frunzelor, se va face cu produse cuprice (Champion 50 WP).
Caracteristicile câtorva fungicide de larga utilizare in combaterea bolilor marului
ALIETTE 80WP-Rhone Poulenc. Substanta activa este Phosetil de aluminiu. Fungicid sistemic complet. Penetratia este rapida, persistenta indelungata in planta, protejeaza mediul, iar toxicitatea este extrem de redusa. Efectul direct se manifesta când este aplicat preventiv, opreste infectia inhibând germinarea sporilor si evita patrunderea agentului patogen in planta, in cazul tratamentului curativ, blocheaza dezvoltarea miceliului si sporulatiei.
Prin actiune sistemica completa, sunt protejate punctele noi de crestere, ca si sistemul radicular a cânii sanatate este capitala pentru dezvoltarea plantelor. Trebuie aplicat preventiv pentru a asigura o protejare a plantei din interior. Nu este toxic pentru albine si nici pentru insectele folositoare. Nu este compatibil cu: cuprul, ingrasaminte care contin ioni de amoniu, cu concentrate uleioase, substante pe baza de sulf.
Bayleton-Bayer. Substanta activa este Triadimefon, Sistemic. Aplicat preventiv nu se mai produc infectii; daca a avut loc un inceput de infectie fara a se provoca daune importante, substanta activa produce inhibarea dezvoltarii ciupercii – deci efect curativ; chiar in cazul in care ciuperca a inceput sa dauneze plantei, Bayletonul are capacitatea de a opri evolutia daunei, ceea ce se defineste ca efect de eradicare a patogenului si in acest caz este necesara cresterea dozei.
Bavistin 50 WP-BASF-Germania. Substanta activa este Carbendazim, Sistemic. Este absorbit de planta si translocat ascendent, fapt pentru care se gaseste deasupra locului de patrundere si fiind absorbit de plante, nu este spalat de ploaie.
Folicur;Raxtt-Bayer. Substanta activa este Tebuconazole, Sistemic. Inhibitor al biosintezei sterolilor (calea metabolica in asigurarea componentelor importante pentru membrana celulara a fungicidelor), dar acumuleaza suplimentar si alti steroli in comparatie cu alte fungicide din clasa azolelor, ca de exemplu Bayleton. Tebuconazole este preluat de plante si ulterior se raspândeste acropetal in tesuturile acesteia (in directia vârfului frunzelor). Repartitia uniforma in intreaga planta contribuie la marirea perioadei eficacitatii sale in plante.
Karathan-Rohm & Haas Austria. Substanta activa este Dinocap. Este un fungicid fara sulf. Combate fainarea. Fainarea se dezvolta de la temperaturi de 6-7 °C si umiditate redusa a aerului (25-30 % ). In aceste conditii combaterea se poate realiza cu Karathan la inceputul perioadei de vegetatie, inlocuind sulful, care nu este eficace la temperaturi joase, iar la temperaturi de peste 32 °C, sulful provoaca arsuri grave. Deci, la temperaturi joase de 4 °C, Karathanul este eficace, iar sulful inca inactiv. Are si un bun efect acaricid la adulti si oua. Nu este toxic pentru albine. Nu se amesteca cu zeama bordeleza si alte pesticide cu reactie alcalina. Formele comerciale sunt: FN-57 (25 % Karathne) §i LC (48 % Karathne). Nu este toxic pentru albine, deci stropirea la inflorire si patarea petalelor nu are importanta.
Punch 40 CE. (Flusilazol). Este superior fungicidelor triazolice existente. Actioneaza prin „impiedicarea producerii Ergosterolului care formeaza o parte importanta a membranei celulare la ciuperci. Combate ciuperci din clasele Ascomycetes, Basidiomicetes, Deuterorniceles. Este fotostabil, cu actiune preventiva si curativa, este preluat rapid de frunze, patrunde in planta in decurs de o ora de la aplicare si ploile intervenite dupa 3 ore nu conturba efectul. Daca se aplica la 10-20 °C si umiditate mai mare, ii sporeste eficacitatea. Frunzele tinere preiau mult mai repede substanta. Patrunderea este mai rapida pe partea superioara a frunzei, dar miscarea translaminara asigura protectia ambelor fete ale frunzei. Intrat in frunza migreaza progresiv prin sistemul foliar catre punctele de crestere, asigurând combaterea bolii in toata frunza, spre deosebire de alte fungicide sistemice, care migreaza rapid in frunze lasând foliajul neprotejat.
Score 250 EC. Substanta activa este Clorofenoxitriazol, Sistemic. Cu actiune preventiva si curativa. Netoxic pentru albine, din care acuza tratamentele se pot efectua si in timpul infloritului plantelor. Substanta activa se distribuie uniform in partile verzi ale plantei, astfel ca, atunci când se trateaza curativ, durata de actiune garantata este de cel putin 96 de ore (4 zile) de la inceperea perioadei de infectie.
Sisthane 12,5 EC. Substanta activa este Myclobutanil. Sistemic, cu aspectul larg de actiune, cu efect preventiv curativ si eradicativ. Este translocat in planta acropetal in curentul de transpiratie si intr-o anumita masura bazipetal. Ca mecanism de actiune, inhiba sinteza ergosterolului. Nu dauneaza albinelor, insectelor folositoare. Combate simultan rapanul si fainarea la mar si par. Apartine generatiei a treia de fungicide triazolice.
Sumilex 50 WP. Substanta activa este Procymidone. Actiune de contact si specific combaterii putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea). Inhiba dezvoltarea miceliului si germinarea conidiilor. Actiunea penetranta, desi moderata, ii ajuta in stabilitatea fata de spalarea de catre ploaie. Este compatibil cu majoritatea pesticidelor, cu exceptia celor alcaline.
Topas 100 EC. Substanta activa este Penconazol. Are actiune sistemica. Se absoarbe repede de componentele verzi ale plantelor, in 2-3 de ore de la aplicare, si astfel nu este supus spalarii de catre ploaie. Durata de persistenta este de 7-21 de zile. Combate fainarile la multe specii de plante.
Nu este toxic pentru albine, insecte utile. Este miscibil si compatibil cu toate pesticidele.
Zeama sulfocalcicâ. (Polisulfura de calciu). Este un amestec de polisulfura de calciu, tiosulfat de calciu, sulfat de calciu si sulfit de calciu.
Complexul masurilor de protectie a pomilor semintosi (mar, par, gutui) impotriva bolilor.
Pierderile cantitative dar si calitative inregistreaza la pomii semintosi in livezi (clasice, intensive cât si supraintensive) si in depozite sunt inca foarte mari (20-40 %), ceea ce impune masuri energice si rationale de combatere a parazitilor in toate zonele pomicole ale tarii.
Se impune crearea unor conditii optime de vegetatie a puietilor in pepiniere, cât si a pomilor din plantatii prin satisfacerea conditiilor ecologice caracteristice fiecarei specii (a soiurilor in cadrul speciilor), eliminarea surselor de infectie din pepiniere sau livezi si prin combaterea chimica, tratamentele fiind aplicate la „avertizare” in functie de biologia agentului patogen, urmarindu-se astfel micsorarea numarului de stropiri concomitent cu sporirea eficacitatii acestora („lupta integrata”).
In pepiniere, mozaicul marului, mozaicul inelar al pârului, cancerul, arsura bacteriana, patarea alba a frunzelor de pâr, cât si patarea bruna a frunzelor de gutui (Fabrea maculata) produc pagube mari.
In livezi si in depozitele de fructe, cele mai frecvente si daunatoare boli sunt: rapanul la meri si peri, monilioza cât si fainarea.
In pepiniere, in vederea obtinerii unui material „liber” de viroze, se va acorda o atentie sporita atât plantelor mama cât si marcotelor, printr-o selectie biologica si fitosanitara riguroasa efectuata in pepiniere, eventual in colectii dar si in marcotiere. Materialul selectionat trebuie etichetat si urmarit timp de 3 ani sub raportul autenticitatii solului, cât si al sanatatii, infiintându-se plantatii mame „libere de virusuri” in Statiuni sau Institutii de Cercetare.
Combaterea bolilor marului: Tratamentele cu substante chimice se aplica la avertizare ori de câte ori este nevoie, in functie de frecventa, intensitatea si conditiile de infectie si evolutie ale agentilor patogeni, la fel ca si in livezile tinere pe rod.
Masuri fizico-mecanice:
In perioada repausului vegetativ (noiembrie-martie), se strâng fructele mumifiate, cuiburile de omizi, etc. Ramurile uscate vor fi taiate si arse.
Tratamente chimice;
In perioada de repaus vegetativ se aplica 2 tratamente, la interval de o luna, cu urmatoarele produse: Zeama sulfocalcica 20 % sau Plisulfura de Ba 6 %.
Al doilea tratament, de iarna, se poate face la mar, par, gutui cu aceleasi substante, dar pentru combaterea miceiliilor de rezistenta care produc fainarea la mar, rapanul la meri si peri, cât si a moniliozei la mar, par, gutui este indicat tratamentul cu Zeama sulfocalcica de 28-30 °Be in concentratie de 20 % Polisulfura de Ba 6 %.
Pentru ca tratamentul sa fie eficace, temperatura trebuie sa depaseasca 2-3 °C. stropirile trebuie sa se execute pe timp linistit, fara ploaie, burnita sau lapovita.
La pornirea vegetatiei, tratamentele variaza in functie de conditiile climatice, specie si soi. Când 10-15 % din mugurii florali sunt dezmuguriti, pomii se vor stropi cu unul din produsele: polisulfura de Ba- l %, sulf muiabil 0,7 % (pentru combaterea fainarii si rapanului la mar) si zeama bordeleza 0,5 % la par si gutui.
In perioada dezvoltarii inflorescentelor pâna la scuturarea petalelor (inaltarea inflorescentelor, rasfirarea, infoierea si inceputul infloritului), vor fi aplicate 2-3 tratamente (la avertizare), pentru prevenirea infectiilor cu ascospori de Venturia inaequalis, Venturia pirina, sau cu conidii de Podsphaera leucotricha, Monilinia fructigena.
Stropirile la mar vor fi efectuate cu urmatoarele produse simple sau in amestec: zeama sulfocalcica de 28-30 ° Be in concentratie de 2 %, polisulfura de Ba l %, zeama bordeleza 0,5 % + sulf muiabil 0,5 %, Metoben 70 PU-0,1 %, Captadin 50-0,25 % + Fademorf 20 CE 0,1 %.
Pentru par se vor executa tratamente cu zeama bordeleza 0,5 % sau oxiclorura de Cu 25-0,3 %.
In perioada dezvoltarii fructelor (0,5-5 cm in diametru), aproximativ timp de 3 luni (15 mai – 15 august) vor fi aplicate stropiri la avertizare impotriva rapanului, fainarii, moniliozei, cancerului negru al ramurilor, petelor albe la par, cât si a daunatorilor (paduchi de frunze, paianjeni tertranychizi, viermele merelor, paduchi din San Josè).
In acest interval se vor aplica tratamente la avertizare in functie de evolutia unor agenti patogeni sau daunatori, cât si de conditiile climatice.
Se vor folosi urmatoarele substante simple sau in amestec: Captadin 50-0,25 % + Fademorf 0,1 %, Policarbacin 0,2 % + Fademorf 0,1 %, Metoben 0,1 %, Zeama sulfocalcica de 28-30 °Be 2 %, Polisulfura de Ba l %, Captadin 50PU-0,3 %, Captadin 50Pu-0,25 % + Sulf muiabil 0,4 %.
Când este necesar sa se combata si fainarea la meri se folosesc singure sau in amestec, produsele: Fademorf 0,1 %, Zeama sulfocalcica 28-30 ° Be 2 %, Polisulfura de Ba l %, Sulf muiabil 0,4 %, Metoben 0,1 %, Policarbocin 0,3 % + Fademorf 0,1 %, Captadin 50PU-0,25 % + Fademorf 0,1%. In perioada maturarii fructelor, inainte de recoltat (fructe peste 5 cm in diametru, care se coloreaza de la 15 august pâna in septembrie) se vor aplica tratamente cu Captadin 50 PU 0,3 % sau cu produsul: Tiuram 75PU caruia i se adauga Carbetox 37-0,5 % pentru combaterea paduchelui din San Jose.
Aceste tratamente se fac de 2-3 ori pe saptamâna inainte de recoltarea fructelor, pentru prevenirea pierderilor din depozite.