Cultivarea ciresului (www.pom-fructifer.ro – vand pomi fructiferi cires)

Doriți să combateți bolile și dăunătorii din livadă?
Comandați acum Zeamă Bordeleză pe www.zeamabordeleza.ro

Cultura pomilor, inclusiv cultivarea ciresului  (www.pom-fructifer.ro – vand pomi fructiferi cires) trebuie sa asigure productii mari si diversificate de fructe pentru satisfacerea nevoilor de consum ale populatiei, aprovizionarea cu materie prima a industriei alimentare si crearea de disponibilitati pentru export.

Ciresul (www.pom-fructifer.ro – vand pomi fructiferi cires) este o specie pomicola cu deosebita importanta economica, datorita insusirilor nutritive, tehnologice si comerciale ale fructelor si proprietatilor biologice ale pomilor de a valorifica o mare diversitate de conditii pedoclimatice din zonele de campie, colinare sau chiar submontane.

Fiind printre primele fructe ce apar la sfarsitul primaverii, consumul lor in stare proaspata constituie o sursa deosebit de importanta de saruri minerale, vitamine si zaharuri usor asimilabile, de mare valoare pentru organismul uman.

Valoarea alimentara a cireselor se situeaza foarte aproape de celelalte specii samburoase cultivate in Romania: visin, cais, piersic (tabelul 1). Continutul in vitamine si saruri minerale ale fructelor de cires sunt ilustrate in tabelul 2.

Ciresele (www.pom-fructifer.ro – vand pomi fructiferi cires) sunt destinate atat consumului in stare proaspata cat si prelucrarii industriale sub forma de sucuri, siropuri, compoturi, gemuri, dulceturi, bauturi alcoolice, produse de cofetarie – patiserie, etc.

Continutul ceva mai scazut in zaharuri, insa mai bogat in acizi organici si taninuri, le confera un gust mai acrisor si racoritor.

Avand in vedere continutul mare in apa al fructelor, rezistenta la manipulare, transport si pastrare este mai scazuta, fiind superioara doar capsunilor, zmeurei, murelor.

Intrarea pe rod la 4 – 5 ani de la plantare, productia abundenta an de an, fara periodicitate de rodire, asigura cultivatorilor beneficii substantiale.

Se cultiva masiv, pe aliniamente sau izolat, incepand din zona de campie si pana la 800 m altitudine, valorificand bine terenurile cu pante moderate, cu conditia ca solul sa fie bine drenat.

Portul frumos si inalt, florile deosebit de atragatoare la unele specii de cires, fac ca acesta sa fie si un valoros element din punct de vedere decorativ in parcuri.

 

Compozitia chimica a fructelor speciilor samburoase din Romania

 

Componentul Cires Visin Prun Cais Piersic
Substanta uscata 10,79-24,70 11,45-22,17 13,15-26,49 9,70-17,48 8,58-17,37
Zahar total 7,70-16,82 6,34-13,80 9,00-16,05 9,09-13,77 6,38-14,71
Aciditate totala 0,49-1,36 1,02-2,41 0,39-2,07 0,60-2,20 0,22-0,95
Substante tanoide 0,06-1,30 0,18-0,21 0,06-0,25 0,03-0,27 0,03-0,34
Substante pectice 0,06-0,39 0,05-0,29 0,35-0,95 0,34-0,65 0,26-0,81
Substante proteice 0,54-1,36 0,70-1,90 0,22-0,07 0,83-1,41 0,35-1,33
Substante minerale 0,19-0,62 0,37-0,59 0,23-0,65 0,41-0,86 0,30-0,60
Vitamina C (mg,%) 0,40-14,00 1,00-13,00 0,20-14,10 7,76-20,00 5,28-23,60
Val. Energetica (Kcal) 43,16-98,40 46,72-88,68 52,60-105,98

 

 

 

Continutul in vitamine si saruri minerale ale fructelor de cires

(dupa I.F. Radu, 1985)

 

Componenta Continutul (mg,%)
Vitamina C 16,51
A 0,5
B1 0,05
B2 0,05
E 2,24
Saruri minerale Ca 10,0
Fe 0,5
K 170,0
P 20,0

 

 

Desi are o vechime apreciabila cultura ciresul (www.pom-fructifer.ro – vand pomi fructiferi cires)ui a fost reprezentata o lunga perioada de timp de pomii existenti in gradinile familiale sau in livezi mici din jurul oraselor, menite sa satisfaca cerintele pietelor locale.

Primele livezi comerciale au aparut in Banat, in satele situate de-a lungul raului Timis, fructele fiind valorificate pe teritoriul lmperiului Austro-Ungar.

In perioada interbelica, pe masura intensificarii procesului de urbanizare si a cresterii cererii pe piata s-au infiintat livezi mai mult sau mai putin extinse, in jurul oraselor mari.

Pe masura sporirii interesului comercial pentru aceasta cultura, s-au conturat centre si bazine pomicole cum ar fi: lasi, Ramnicu-Sarat, Sibiu, Leordeni -Topoloveni.

Dupa colectivizare, se reduce ponderea livezilor familiale si se infiinteaza plantatii comerciale de dimensiuni mari. La cires, fata de alte specii pomicole, nu au fost salturi spectaculoase ale randamentului la hectar si a productiei de fructe, datorita particularitatilor speciei, care nu permite o intensivizare accentuata a culturii si necesita un volum mare de munca la recoltare.

Cu toate ca in perioada 1980 – 1989, ciresul (www.pom-fructifer.ro – vand pomi fructiferi cires) si visinul au fost specii care au beneficiat de un program special de infiintare planificata de noi livezi (20.000 ha), acesta s-a realizat partial, mai ales in unitati C.A.P., care acum sunt desfiintate.

Potrivit datelor statistice inregistrate la sfarsitul anului 1989 suprafata totala ocupata cu plantatii pe rod, de cires si visin, a fost de 14.700 ha. Sub raportul numarului de pomi, ciresul (www.pom-fructifer.ro – vand pomi fructiferi cires) reprezinta 2,8 % din structura patrimoniului pomicol al tarii iar visinul 3 % (Cornelia Parnia, 1985).

Dupa 1990, in urma aplicarii legii fondului funciar, este dificil de apreciat suprafata si productia de cirese obtinuta de actualii proprietari. De asemenea, trebuie avut in vedere pierderile mari datorate defrisarilor facute de catre noii proprietari neexistand o evidenta precisa a acestui aspect.

De asemenea, dupa 1990, numarul de pomi valorificati de pepiniere a scazut pe masura diminuarii interesului populatiei pentru plantarea ciresul (www.pom-fructifer.ro – vand pomi fructiferi cires)ui in masiv (tabelul 3). Datele statistice realizate in Romania ca si cele de pe plan mondial, nu despart productia de cirese de cea de visine, pentru tara noastra considerandu-se ca ciresele (www.pom-fructifer.ro – vand pomi fructiferi cires) reprezinta 40 – 45 % din aceste productii (tabelul 4).

Tabelul 3

Numarul total de puieti altoiti cu soiuri de cires

 

Mii bucati

1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999*
Puieti altoiti 1445 1359 807 918 240 65 191 67 51 72 88

Sursa: ICPP Pitesti Maracineni (Biroul Material Saditor)

*- altoiti pentru 1999

 

Tabelul 4

Productia de cirese si visine

Mii tone

1948 1980 1985 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995
Productia 105,0 67,1 88,5 79,9 67,7 59,6 73,0 106,4 70,4 60,5

Sursa:   Anuarul Statistic al Romaniei, 1993 si 1996

 

Inainte de 1989, din productia totala cca. 74 % era destinata consumului in stare proaspata, iar cca. 24 % se prelucra sub forma de compot, dulceata, gemuri etc. O mica parte (2 %) se exporta sub forma de fructe proaspete in Germania, Ungaria, Austria, Italia, s.a. Prin destramarea fostei piete CAER, produsele prelucrate se exporta in cantitati foarte mici si numai accidental.

Desi cultura ciresul (www.pom-fructifer.ro – vand pomi fructiferi cires)ui este prezenta in toati tara, datorita unor conditii favorabile, s-a produs o concentrare a ei in judetele Iasi, Botosani, Bacau, Vrancea, Prahova, Arges, Valcea.

 

vand pomi fructiferi cires

 

Lasă un răspuns