Fenofazele iniţiale ale organelor vegetative

Ce inseamna Fenofazele iniţiale ale organelor vegetative?

Singura fenofază iniţială a organelor vegetative este formarea mugurilor vegetativi. Aceştia sunt, de fapt, nişte lăstari în miniatură protejaţi de catafile.
Fiecare mugur vegetativ este format din conul de creştere, care este constituit din celule iniţiale şi meristemul apical, primordii de frunze, la subsioara cărora se găsesc primordii de muguri. Această alcătuire este rezultatul diviziunii celulare.
Mugurii astfel formaţi nu trec în etapa de alungire a celulelor, ca urmare a formării mugurelui terminal, care produce inhibarea corelativă, ca urmare a formării de auxine la nivelul frunzelor şi a circulaţiei lor bazipetală.
Blocarea pornirii în vegetaţie a mugurilor axilari după formarea mugurelui terminal, poartă denumirea de dominanţă apicală. Dacă se suprimă vârful lăstarului înainte de formarea mugurului terminal se stimulează pornirea în vegetaţie a mugurilor laterali.
Pe această cale se stimulează declanşarea etapei de alungire a celulelor, iar la nivelul conului de creştere se produce diviziunea celulelor formându-se lateral noi primordii de frunze şi muguri.
De regulă, din mugurii plasaţi imediat sub locul de tăiere se formează lăstari anticipaţi care îndesesc coroana sau regarnisesc o porţiune degarnisită.
Lucrarea de ciupire a vârfului lăstarului în creştere are ca scop provocarea de ramificaţii necesare pentru formarea coroanei la pomii tineri şi formarea mai multor lăstari de vigoare mai mică necesari unor portaltoi şi anumitor soiuri de mur cu lăstărire mai puţin numeroasă, însă cu lăstari foarte viguroşi.
Prin ciupirea lăstarilor din interiorul coroanei se stimulează umbrirea ca urmare a ramificării lăstarilor ciupiţi. Dacă îndepărtarea vârfului lăstarului se face în a doua jumătate a verii, respectiv după formarea mugurului terminal, pornirea în vegetaţie a mugurilor laterali nu mai are loc.
Acestea demonstrează că mugurii laterali se află deja în stare de repaus (dormindă), cu toate că frunzele nu au căzut. În această etapă se pot efectua lucrări în verde, care pot contribui la sporirea productivităţii muncii la tăierea din perioada de repaus.