Marul – cerinte fata de mediu – pom-fructifer.ro: vand pomi fructiferi altoiti mar

Doriți să combateți bolile și dăunătorii din livadă?
Comandați acum Zeamă Bordeleză pe www.zeamabordeleza.ro

Cerintele marului fata de lumina – pom-fructifer.ro: vand pomi fructiferi altoiti mar

 

Marul face parte din grupa speciilor pomicole cu cerinte moderate, care sunt satisfacute pe teritoriul intregii tari. O iluminare buna a aparatului foliar si fructelor asigura o corelatie mai atragatoare si un continut mai bogat in hidrati de carbon, deci o valoare comerciala ridicata. Acest lucru trebuie avut in vedere la stabilirea distantelor de plantare si la formarea coroanelor, astfel incat, toate orgenale sa fie bine expuse la soare. Lumina are un rol esential in formarea pigmentilor in ultimele patru sapatmani inainte de recoltare. Din aceasta cauza taierea in verde favorizeaza colorarea fructelor in regiuni cu toamne insorite.

 

Cerintele marului fata de caldura – pom-fructifer.ro: vand pomi fructiferi altoiti mar

 

Marul are cerinte moderate fata de caldura, cultura dand rezultate bune in zone cu temperatura medie anuala de 7,5 – 11 grade C.

In oerioada de vegetatie, optimul coloric este de 12 – 19 gtade C, dar majoritatea soiurilor de toamna si de iarna reusesc si la 15 – 16 grade C.

Marul porneste in vegetatie primavara tarziu, cand se realizeaza 8grade C in aer, iar pentru inflorire necesita peste 11 grade C.

Soiurile Starkrimson, Red delicious, Starking delicious sunt foarte pretentioase la temperatura din timpul infloririi, avand nevoie de 18 – 22 grade C cel putin 3 – 7 zile consecutiv, pentru a asigura 10% fructe legate.

Pentru maturarea fructelor sima globala de temperatura este de 1350 grade C la soiurile de vara, 2750 grade Cla cele de toamna, iar la soiurile de iarna 2950 grade C (Gh. Mihaiescu).

Temperaturile excesive din timpul verii grabesc maturarea frcutelor si provoaca arsuri superficiale la soiul Jonathan,vitrozitate in centrul fructelor de Parmen auriu sau brunificare interna.

Marul este o specie rezistenta la ger. Bioelementele epigee suporta in timpul iernii temperaturi de (-33 grade C) – (-36 grade C), iar cele hipogee (-7 grade)- (-12 grade) in sol. Florile in faza de boboc rezista la (-2,5 grade C) – (-3,5 grade C), in plina inflorire la (-1,6 grade C) – (–2,2 grade C), iar fructele abia legate la  -1,1 grade C. Soiurile Golden delicious si Jonathan pot suporta in faza de boboc –5 grade C.

Cerintele marului fata de apa – pom-fructifer.ro: vand pomi fructiferi altoiti mar

 

Marul are cerinte mari fata de apa, necesitand annual 650 –700 mm precipitatii pentru soiurile de iarna si toamna si minim 550-600 mm pentru cele de vara. Umiditatea atmosferica favorabila este de 70 – 80 % in perioada de repaus, 55-70 % in perioada infloririi si 65-70% in restul perioadei de vegetatie. Umiditatea atmosferica favorabila este de 70-80% in perioada de repaus, 55-70 % in perioada infloririi si 65 –70 % in restul perioadei de vegetatie. Umiditatea optima a solului este de 75 % din capacitatea de camp pentru apa. Seceta prelungita este greu suportata de mar, in special cand este altoit pe portaltoi vegetativ cu inradacunare superficiala (M9,M26,M27,M106), fructele raman mai mici sau cad prematur, sunt fade si slab suculente.

Stagnarea apei in sol mai mult de 10-12 zile in timpul perioadei de repaus si 4-5 zile in timpul vegetatiei, provoaca asfixia  radiculara si uscarea pomilor mai ales in cazul altoirii pe M2,M104, M109,M111.

 

Cerintele marului fata de factorii edafici si expozitia   terenului – pom-fructifer.ro: vand pomi fructiferi altoiti mar

 

Marul are fata de sol o plasticitate mare datorita gamei foarte largi de portaltoi. Cele mai bune rezultate se obtin pe soluri fertile, adanci, bine aerate si drenate. Mai pretentiosi la sol, sunt pomii altoiti pe M9,M106,M4. Nu sunt corespuzatoare pentru cultura marului solurile reci, compacte, slab aerate, cu exces de umiditate, cu cel mult 15% calciu activ. Necesita ca reactia solului sa fie slab acida sau neutra (ph = 6,2 – 7,2) iar panza de apa freatica sa fie situata la 1,2 – 1,5 m in cazul portaltoilor de vigoare mica si de 2 – 2,5 m la portaltoii vigurosi.

Referitor la expozitia terenului, aceasta specie, in regiunile racoroase si umede din zona dealurilor inalte din apropierea muntilor prefera expozitiile sudice, sud – estice si sud – vestice unde gaseste mai multa caldura in sudul tarii datorita temperaturilor mai mari sunt acceptate si expozitiile vestice, nord-vestice si nord – estice.

culegerea marului vand pomi fructiferi mar livada batrana

Lasă un răspuns