Comandați acum Zeamă Bordeleză pe www.zeamabordeleza.ro
PARTICULARITATI DE CRESTERE ALE PRUNULUI : SISTEMUL RADICULAR. Cunoasterea modului de dezvoltare si crestere a sistemului radicular permite pomicultorului sa stabileasca, cu mare precizie, adancimea diferitelor lucrari ale solului si îndeosebi a aratului, adancimea de aplicare corecta si eficienta a îngrasamintelor, combaterea bolilor si daunatorilor din sol etc..
Corcodusul nu drajoneaza dar emite lastari de sub punctul de altoire mai ales în cazul combinatiilor soi-portaltoi mai putin compatibili. Prunii altoiti pe corcodus au masa principala a radacinilor amplasata la 20 – 60cm adancime, iar raza sistemului radicular depaseste de 2 – 3ori pe aceea a proiectiei coroanei.
Pomii altoiti pe prun franc si cei crescuti pe radacini proprii, masa principala a radacinilor se afla la o adancime si mai mica între 10 – 50cm.
Portaltoiul franc de prun provenit din unele soiuri autohtone (Rosioare Varatice) emit drajoni, care trebuiesc suprimati sistematic.
Cultivarea pe soluri mai putin fertile, dar suficient de umede, prunul prezinta particularitati ca dezvolta pe radacini ciuperci micoritice. Hifele miceliene se fixeaza în zona perisorilor absorbanti si formeaza asociatii simbiotice reciproc avantajoase (N.Constantinescu si colaboratorii). Micoriza are un efect pozitiv asupra cresterii si radierii pomilor, asigurand cea mai buna absorbtie a apei si sarurilor minerale din sol.
Intensitatea maxima de crestere si realizare atunci cand în sol temperatura este de 16 – 18°C, iar umiditatea de 75 – 80 %.
PARTICULARITATI DE CRESTERE ALE PRUNULUI :VIGOAREA POMILOR prunul este o specie de talie mijlocie care creste sub forma de pomi înalti de 4 – 7m, a caror vigoare depinde de soi, portaltoi, agrotehnica aplicata etc.…
Dupa vigoare soiurile de prun se pot clasifica astfel:
Vigoare mare: Rivers timpuriu, Nectarina rosie, Renclod Althan, Tuleu gras, Tuleu dulce, Albatros, Vanat romanesc, Record, Gras ameliorat;
Vigoare mijlocie: Agen 707, Anna Spath, Silvia , Centenar, Superb, Pescarus, Diana, Ialomita, Minerva, Pitestean, Carpatin.
Vigoare submijlocie: Vanat de Italia, Stanley, Valor.
Portaltoiul poate accentua sau diminua vigoarea naturala a soiului.
C.COROANA POMILOR În functie de soi, coroana poate avea forma sferica sau globuloasa (Pitestean, Diana, Centenar, Agen), sferic turtita (Vanat de Italia, Stanley, Ialomita), piramidala (Tuleu gras, Tuleu dulce, Silvia, Minerva), invers piramidala (Anna Spath, Albatros) si fusiforma (Record).
Unghiul de ramificare a elementelor biostructurale ale coroanei este de pana la 45° la soiurile cu coroana piramidala si 50 – 75°la cele cu coroana globuloasa.
Volumul coroanei depinde de vigoarea soiului si a portaltoiului. La Iasi, în cultura intensiva de 1250 pomi/ha, soiurile Stanley si Tuleu gras altoite pe P.F.Scoldus au realizat la varsta de 10 ani un volum de 6900 – 8600 m³ coroana/ha
Desimea coroanei pomilor este determinata de gradul de ramificare al elementelor de schelet si semischelet.
PARTICULARITATI DE CRESTERE ALE PRUNULUI : SPECIFICUL FRUCTIFICARII. La prun ramurile buchet de mai reprezinta 59 % din totalul formatiunilor de rod, dupa care urmeaza ramura mijlocie (33 %) si mixte lungi (8 %)
Numarul ramurilor de rod poate fi de 39 – 120 bucati pe sarpanta, densitate mare constatandu-se la soiurile Anna Spath, Rivers timpuriu, Tuleu timpuriu, Stanley (V.Cociu, R.Roman – 1984)
În functie de ramurile de rod caracteristice, soiurile de prun se pot clasifica în: soiuri care rodesc predominant pe buchete de mai multianuale ramificate,Stanley, Carpatin, Centenar, Rivers timpuriu, Record si soiuri care rodesc predominant pe ramuri scurte si mijlocii :Renclod Althan, Tuleu timpuriu, Tuleu gras, Diana, Pescarus.