Plantarea pomilor fructiferi – Sfaturi

Doriți să combateți bolile și dăunătorii din livadă?
Comandați acum Zeamă Bordeleză pe www.zeamabordeleza.ro

Plantarea pomilor fructiferi SFATURI SI RECOMANDARI in articolul de mai jos. Va reamintim ca pepinera noastra vinde pomi fructiferi, vita de vie si trandafiri  de cea mai buna calitate!

Infiintarea plantatiilor pomicole necesita cheltuieli de investitii mari, urmarindu-se obtinerea unor produse sporite de fructe, de calitate in conditiile promovarii tehnologice de cultura si ale unei eficiente economice maxime.

La baza infiintarii plantatiilor pomicole, stau proiectele de executie, elaborate de unitati de cercetare – proiectare. Pentru intocmirea proiectelor de infiintare sunt necesare studii complexe asupra terenurilor, destinate plantatiilor pomicole si anume topografice, hidrologice, pedologice, agrochimice, climatice.

Problemele care trebuiesc rezolvate prin aceste proiecte sunt urmatoarele;

= stabilirea tipului de cultura si a tipului de plantatii pomicole;

= alegerea terenului pentru amplasarea plantatiilor in areale favorabile culturii pomicole;

= organizarea terenului in unitati de exploatare, urmarindu-se folosirea rationala a pamantului si asigurarea conditiilor optime de mecanizare a lucrarilor;

= pregatirea terenului in vederea plantarii pomilor fructiferi ;

= alegerea soiurilor si amplasarea lor pe teren;

= stabilirea distantelor de plantare;

= plantarea pomilor fructiferi.

plantarea ciresului 1

Pregatirea terenului pentru plantarea pomilor fructiferi

Amenajarea terenului cuprinde lucrari de asigurare a mecanizarii, de conservare si ameliorare a solului, de reducerea cheltuielilor de productie si de crestere a productivitatii muncii si anume:

= defrisarea terenului de vegetatie lemnoasa spontana sau cultivata (pomi batrani), sau de alte obstacole, care ar impiedica plantarea.

= nivelarea terenului permite mecanizarea si irigarea livezilor si crearea de conditii uniforme pentru pomi, prin eliminarea excesului de umiditate si prin combaterea eroziunii. Nivelarea se va face prin deplasari cat mai reduse de teren si fara a se ajunge la straturile sarace din profunzime.

= parcelarea: terenurile se impart in parcele prin trasarea drumurilor, a zonelor de intoarcere de la capatul randurilor si a canalelor de evacuare sau de aductiune a apei. Forma cea mai corespunzatoare a parcelelor este cea dreptunghiulara sau de paralelogram.

Suprafata parcelelor variaza in functie de relieful terenului. Pentru livezile intensive si superintensive pe terenurile orizontale sau cu panta uniforma pana la 6 %, marimea parcelelor este de 3,5 ha. Cand terenul este framantat, suprafata parcelelor poate fi redusa pana la 1,5 – 3 ha.

= stabilirea retelei de drumuri. reteaua de drumuri sa asigure accesul in livada pe tot timpul anului, iar traseul lor sa valorifice cat mai bine relieful terenului pentru a realiza  economii de terasamente si a combate eroziunea solului. Pentru plantatii intensive si superintensive se amenajeaza drumuri principale cu latimea totala de 5-6 m si panta, maxim 8-10 %. Pentru intoarcerea agregatelor se prevad zone de intoarcere, late de 6-8 m la capetele randurilor.

= desfundatul terenului se realizeaza la adancimea de 60-70 cm. Se creeaza conditii favorabile aerisirii si afanarii, pentru cresterea radacinilor Pe terenurile cu pante ce depasesc 8-10 %, desfundatul se face in benzi, in lungul curbelor de nivel pastrandu-se fasii nedesfundate, late de 2-2,5 m, distantate la 20-30 cm intre ele. Desfundatul terenului se realizeaza in lunile mai-august, pentru terenurile libere si in lunile iulie-septembrie, pentru terenurile ocupate cu diverse culturi.

= ingrasarea terenului se realizeaza inainte de desfundat; la fiecare ha se incorporeaza 40-60 t gunoi de grajd, 600-800 kg superfosfat si 200-250 kg sare potasica, printr-o aratura de 25-30 cm.

= pichetatul terenului este operatiunea prin care se stabileste locul pomilor in livada, astfel incat fiecare pom sa beneficieze de spatiu egal, hrana si dezvoltare.

Epoca de plantarea pomilor fructiferi

Timpul cel mai potrivit pentru plantarea pomilor este toamna, in perioada care incepe imediat dupa caderea frunzelor si se termina cu cel putin doua saptamani inainte de inghetarea terenului.

Pomii mai pot fi plantati si primavara timpuriu, imediat dupa zvantarea terenului in „mustul zapezii”, astfel incat pana la pornirea in vegetatie, lucrarea sa se termine.

Plantarea pomilor fructiferi

Cea mai folosita metoda de plantare a pomilor este cea in gropi.

Executarea gropilor pentru plantarea pomilor fructiferi

Gropile se efectueaza in mod diferit, functie de tipul de livada si de lucrarile anterioare de pregatire. Se folosesc gropi de 40/40cm, in care radacinile pomilor au suficient spatiu. La saparea gropilor se mentin bine fixati de capetele randurilor, ceea ce va permite asezarea din nou a sarmelor folosite la pichetaj pentru a regasi centrul in momentul plantatului propriu-zis. Sapatul gropilor se face mecanizat cu burghiul, sau se poate face manual.

plantare pomi fructiferi prun plantarea pomilor fructiferi

Tehnica de plantarea pomi fructiferi :

Plantarea propriu-zisa cuprinde urmatoarele faze succesive:

= asezarea pomilor in groapa;

= umplerea gropii cu 1/3 pamant, urmata de tasarea terenului;

= fertilizarea cu gunoi de grajd (mranita);

= completarea gropii cu pamant si executarea musuroiului.

Inainte de plantarea pomilor fructiferi, radacinile pomilor se fasoneaza, daca aceasta lucrare nu a fost facuta in momentul stratificarii pomilor. Urmeaza mocirlirea, care consta in introducerea radacinilor pomului intr-un amestec de pamant galben, balega proaspata de bovine si apa, indiferent daca au fost fasonati in toamna sau in primavara.

In momentul plantarii, pomul trebuie asezat cu 4-5 cm mai sus. Pomii altoiti pe port-altoi stativi pot fi plantati cu 3-4 cm mai adanc cu conditia ca altoiul sa nu ajunga in contact cu solul. Pe portiunea de tulpina formata din port-altoi care este introdusa in sol se vor forma radacini adventive, care vor spori sistemul radicular al pomului.

Dupa asezarea radacinilor in pozitie normala, se trage pamant peste ele, iar pentru a realiza un tact strans cu ele se calca pamantul bine. Daca nu s-a facut ingrasarea in perioada de pregatire a terenului, pamantul cu care se face plantarea va fi amestecat cu 8-10 kg mranita.

Cand plantatul se face intr-o perioada secetoasa, dupa umplerea gropii, se uda cu 2-3 galeti de apa. Dupa plantare, in jurul pomului se face un musuroi inalt de 30-40 cm, cu scopul de a apara radacinile pomului de inghet. Imediat dupa plantare, plantatiile intensive si superintensive trebuie imprejmuite cu un gard din plasa de sarma.

Daca plantarea pomilor nu s-a facut toamna, ea trebuie facuta primavara foarte devreme. Pomii (se mai invelesc cu materiale de protectie contra iepurilor si in loc de musuroi se face o copca in care se uda abundent, iar dupa infiltrarea apei in jurul pomului se aseaza un strat de gunoi, paie sau alte materiale organice, care impiedica incalzirea solului si evaporarea apei.

 

Lasă un răspuns