Portaltoii marului – vand portaltoi mar

Doriți să combateți bolile și dăunătorii din livadă?
Comandați acum Zeamă Bordeleză pe www.zeamabordeleza.ro

Vand portaltoi mar si va ofer informatii despre Portaltoii marului Gama portaltoilor existenti în cultura este mare, pentru producerea materialului saditor la mar se folosesc atât portaltoi vegetativi cât si generativi.

 

Portaltoii vegetativi

Vand portaltoi mar M 27 Portaltoi cu vigoare foarte scazuta, nu drajoneaza, are o înradacinare slaba, necesita spalier. Se preteaza pentru soluri foarte fertile cu suficienta umiditate, fiind sensibil la seceta, are o rezistenta satisfacatoare la ger. Imprima pomilor o vigoare foarte mica, este indicat pentru soiuri de vigoare mijlocie (Golden Delicious, Kidd s Orange Red) în plantatii de mere, cu panta pâna la 6% si pe luncile largi ale râurilor din zonele inalte.

Vand portaltoi mar M 9 Portaltoi de vigoare slaba, cu înradacinare superficiala, necesita spalier, cere soluri fertile, de preferinta argilo-nisipoase, bine drenate. Este sensibil la seceta, paduchele lânos si cancerul bacterian. Are afinitate cu majoritatea soiurilor, se recomanda pe soluri foarte fertile, adapostite.

 

Vand portaltoi mar M 26 Portaltoi de vigoare mijlocie – slaba, drajoneaza putin, ancorare mijlocie în sol, necesita spalier. Este pretentios fata de fertilitatea si umiditatea solului, are rezistenta mijlocie la seceta si ger. Fiind sensibil la putrezirea coletului prefera soluri drenate, fara exces de umiditate.

 

Vand portaltoi mar M 7 Portaltoi de vigoare mijlocie, prezinta ancoraj bun în sol, are tendinta de drajonare, rezistent la ger. Cere soluri profunde, cu textura mijlocie, are pretentii fata de apa din sol.În zonele înalte acest portaltoi este indicat pentru soiurile standars (Kaltherer Bohmer, James Grieve), în plantatii intensive situate pe terenuri uniforme cu panta pâna la 15%, pe soluri cu fertilitate mijlocie, mai compacte si cu unmiditate suficienta.

 

Vand portaltoi mar MM 106 Portaltoi de vigoare mijlocie, ceva mai viguros decât M 7. Având înradacinare buna nu necesita sustinere. Este rezistent la ger, dar sensibil la seceta. Cere soluri fertile, profunde, bine aprovizionate cu apa, dar cu drenaj bun. Având o compatibilitate cu soiurile de vigoare mica si pentru spururi este cel mai indicat pentru livezile cu densitate mare din zona dealurilor, pe terenurile cele mai fertile de la baza pantelor si în luncile deschise ale râurilor ferite de curenti reci.

 

Vand portaltoi mar M 4 Portaltoi de vigoare mijlocie cu sistmul radicular fibros si trasant, necesita sistem de sustinere. Da rezultate bune pe soluri cu fertilitate mijlocie, suficient de umede. Este slab rezistent la seceta dar rezistent la ger. În prezent se foloseste din ce în ce mai putin fiind inlocuit de MM 106.

 

Vand portaltoi mar M 11 Portaltoi de vigoare mare, cu înradacinare destul de puternica. Este rezistent la ger, sensibil la seceta.

 

Vand portaltoi mar A 2 Portaltoi viguros cu înradacinare foarte buna, rezistent la ger, merge bine pe soluri cu fertilitate medie, putând fi folosit în zona dealurilor mijlocii pe terenurile mai profunde si cu umiditate satisfacatoare.

 

În ultimii ani, au fost selectionati câtiva portaltoi cu vigoare mai mica decât M9 (linia C-G 60), sau care se înscriu între M 9 si M 26 (selectiile CG 10, CG 44, CG 80). Toti acesti portaltoi induc însa o productivitate mai mica decât M9 (Van Oosten, 1996)

Rezultate bune au dat seriile de portaltoi MAC (SUA), Jork, DAB si Pillnitz (Germania, Budagovski (Rusia), P 10/ Ln 19 Pojaru (Franta).

 

Portaltoii generativi

Portaltoii generativi obtinuti din semintele, Cretesc, Patul, Mosanski, Viesti sunt de vigoare mare,cu comportare superioara portaltoiului salbatic, imprima soiurilor rezistenta mare la ger, boli si virusuri. Au un sistem radicular profund, bine ancorat în sol, dau rezultate foarte bune pe o gama variata de soluri fiind cei mai indicati pentru plantatiile intensive si clasice din zona deluroasa.

vand portaltoi mar 2 vand portaltoi mar 3

 

Lasă un răspuns