Portaltoii prunului (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun)

Doriți să combateți bolile și dăunătorii din livadă?
Comandați acum Zeamă Bordeleză pe www.zeamabordeleza.ro

Portaltoii prunului (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun) Lista oficiala a soiurilor (2000) admite la înmultire un numar de 12 portaltoi, dintre care 9 sunt generativi si 3 vegetativi. Atat în tara noastra, cat si pe plan mondial, lista portaltoilor pentru prun este mult mai mare si într-o dinamica accentuata.

Corcodusul sau mirobolanul – este unul dintre cei mai vechi si mai utilizati portaltoi pentru prun; aceasta pentru ca materialul semincer se produce usor, are procent ridicat de germinare si productii ridicate de puieti care se prind si cresc bine în campul I, asigura procent mare de prindere la altoire si este compatibil cu majoritatea soiurilor; nu drajoneaza cu exceptia unor biotipuri. În plantatie, pomii altoiti pe acest portaltoi au o mare plasticitate ecologica, imprima pomilor vigoare mare, precocitate medie, longevitate (30-40 ani), productivitate si fructe de calitate. Ca inconveniente precizam: vigoare mare, neuniformitate în livada, incompatibilitate sau compatibilitate slaba cu unele soiuri: Tuleu gras, Gras romanesc, Record, Peche, Anna Späth, Silvia etc.

Corcodusul se înmulteste de regula pe cale generativa, cu procente de rasarire de 58-85, dar si vegetativa, prin butasi, cu procente de înradacinare cuprinsa între 50 si 90 (Liacu, 1956, Botu, 1978, Dutu, 1983). Unii autori (Haward si Heppner, 1929; Bordeianu s.a., 1964) au aratat ca mirobolanul cu fructe galbene si verzi prezinta o compatibilitate mai buna si o rezistenta superioara la ger, comparativ cu biotipurile cu fructe rosii.

Cu toate calitatile acestui portaltoi, se recomanda a nu se folosi populatiile naturale de mirobolan ci anumite clone selectionate.

Dintre clonele de corcodus, cele mai valoroase si mai utilizate sunt:

 

Corcodus 163  (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun) – portaltoi romanesc ce se înmulteste pe cale vegetativa prin butasi lignificati. Procentul de înradacinare este de 70. Este viguros, cu bun ancoraj în sol, nu drajoneaza, este rezistent la temperaturi scazute, dar sensibil la seceta. Este incompatibil cu soiurile din grupa Tuleu si Renclod. Se foloseste foarte putin.

Mirobolan B (P. cerasifera) (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun) – face parte dintr-o serie mai numeroasa (A.C.D.), obtinut în Anglia, este viguros, se înmulteste usor prin butasi, mai greu prin marcotaj, are un ancoraj bun în sol si drajoneaza putin. Soiurile altoite au productivitate ridicata, dar intra tarziu pe rod.

Este sensibil la ger si nu are compatibilitate cu soiurile de tip Renclod si Mirabelle (Glenn, 1961). Nu se foloseste în Romania.

Mirobolanul de Lesdain (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun) – portaltoi belgian, se înmulteste generativ, dar si vegetativ prin butasi. Solicita soluri usoare si umede. Este incompatibil cu Renclod Althan si alte soiuri.

Mirobolan 29 C (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun) – portaltoi american (1915), de vigoare mare, se înmulteste prin butasi. Are un ancoraj în sol slab. Drajoneaza putin. Are compatibilitate buna cu soiuri europene si asiatice, are rezistenta la cancerul radacinilor si al coletului, dar este sensibil la nematozi. Nu se foloseste în Romania.

Miroval  (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun)– portaltoi romanesc, se înmulteste prin butasi lignificati. Are bun ancoraj în sol, nu drajoneaza. Imprima soiurilor precocitate, productivitate si calitate superioara fructelor. Este rezistent la temperaturi scazute, are compatibilitate buna cu majoritatea soiurilor si este liber de viroze.

Prunul franc (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun) – se obtine din samburii unor soiuri locale sau straine. Acesti portaltoi au o buna compatibilitate cu toate soiurile, imprima o vigoare de crestere mai redusa, pomii sunt mai precoce si uneori mai productivi. Au o înradacinare mai superficiala, sunt mai sensibili la ger si seceta, în schimb valorifica mai bine solurile subtiri, umede si cu exces de umiditate. În pepiniera, procentul de rasarire este mai scazut, cresterea puietilor este mai lenta iar prinderea la altoire si productia de pomi STAS este mai mica.

P.F. Rosior varatec  (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun)– portaltoi romanesc (1998), de vigoare medie, cu bun ancoraj în sol, buna adaptabilitate la sol, drajonare redusa, compatibilitate buna cu toate soiurile. Este sensibil la Polystigma rubrum si tolerant la Sharka. Se înmulteste pe cale generativa.

P.F. Galbior (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun) – portaltoi romanesc (1984 – Iasi), de vigoare medie, cu buna înradacinare si buna compatibilitate. Se înmulteste generativ.

P.F. Renclod verde F (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun). – portaltoi romanesc (1976), cu înmultire generativa, semiviguros, cu bun ancoraj, compatibil cu toate soiurile europene, nu drajoneaza.

Otesani 8  (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun)– portaltoi romanesc (1980), cu înmultire generativa, dar si prin butasi (I. Botu si Achim, 1993), precum si prin micropropagare “in vitro” (I. Tudor, 1992). Imprima pomilor vigoare redusa, ancoraj bun în sol, dar drajoneaza puternic. Este un portaltoi de perspectiva pentru Romania si chiar Europa.

Otesani 11 (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun) – portaltoi romanesc (1957), cu înmultire vegetativa (butasi), dar si prin meristeme, semiviguros, cu bun ancoraj, cu drajonare slaba. Prezinta importanta mai ales pe terenurile cu continut ridicat de argila (pana la 30 %) si pe cele cu textura medie.

P.F. Buburuz  (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun)– portaltoi romanesc (1968), cu înmultire generativa, de vigoare medie, ancoraj bun si drajonare redusa, sensibil la acarieni, tolerant la Sharka.

P.F. Scoldus  (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun)– portaltoi romanesc (1984), cu înmultire generativa, de vigoare medie, rezistent la boli, la temperaturi scazute; creste pe soluri subtiri, cu grad ridicat de argila. Are mai multe clone, cea mai buna fiind Scoldus l, care se foloseste în programele de ameliorare din Romania si Franta. Se foloseste în cultura foarte putin.

P.F. Voinesti B (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun) – portaltoi romanesc (1976), se înmulteste pe cale generativa, de vigoare mica spre mijlocie (semidwarf) pe care o imprima si soiurilor altoite. Este compatibil cu toate soiurile europene; acestea sunt precoce si productive. Nu este înmultit în productie.

Brompton  (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun)– portaltoi englezesc de vigoare mare, cu bun ancoraj si cu tendinta de drajonare. Compatibil cu soiurile europene, rezistent la ger dar sensibil la cancerul bacterian al radacinilor si la Plum-pox. Este folosit pe scara redusa pe solurile mai grele si mai umede fara exces de umezeala (Iacob, 1981).

Pixy  (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun)– portaltoi englezesc (1969), se înmulteste vegetativ (butasi si marcotaj), soiurile altoite au o vigoare mica (semidwarf), sunt precoce si productive. Ancorajul în sol  este destul de bun, dar sistemul radicular este redus. Prezinta compatibilitate buna cu soiurile europene, nu drajoneaza.

Saint Julien A (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun) – portaltoi obtinut în Anglia (1928), se înmulteste prin butasi lignificati si chiar marcotaj. Imprima soiurilor altoite vigoare mica (semidwarf), precocitate si productivitate. Are compatibilitate buna cu soiurile europene, este rezistent la temperaturi scazute.

vand portaltoi prun 3

vand portaltoi prun 1

portaltoi prun

Alti portaltoi din P. domestica si P. insititia: Saint Julien Hibrid 1, Ackerman, Saint Julien G.F. 655-2, Saint Julien K etc. (pom-fructifer.ro- vand portaltoi prun)

 

Lasă un răspuns