Sisteme cultura cires

Doriți să combateți bolile și dăunătorii din livadă?
Comandați acum Zeamă Bordeleză pe www.zeamabordeleza.ro

In acest articol vom analiza principalelel sisteme cultura cires care le puteti analiza si adopta in functie de particularitati la propria dvs livanda cires  sau infiintare de livada cires. Sistemele de cultura reprezinta „o cultura pomicola caracterizata printr-un anumit randament si calitate a productiei de fructe la unitatea de suprafata, determinate de densitatea pomilor si sortimentul utilizat, in functie de care gradul de mecanizare a lucrarilor si consumul de munca manuala definesc tehnologii de exploatare si costuri de productie specifice” (Negrila A., II. Isac, 1982).

Elementele de baza care se iau in considerare in alegerea sistemului cultura cires, se refera la:

-randamentul si calitatea productiei de fructe la unitatea de suprafata, in dinamica, in cursul perioadei de exploatare;

-gradul de utilizare a terenului, exprimat prin numarul de pomi/ha (densitate) sau prin m2/pom;

-materialul biologic folosit (specii, soi, portaltoi, combinatia soi/portaltoi);

-modul de grupare a pomilor, conducerea coroanei, inaltimea si grosimea gardului fructifer;

-gradul de mecanizare, consumul de forta de munca manuala;

-durata perioadei de exploatare;

-valoarea investitiei si costurile de productie.

Avand in vedere existenta unui numar mic de soiuri de cires de vigoare mica, de tip „compact”, intensivizarea culturii acestei specii a ramas in urma fata de alte specii (mar, par, cais, piersic). Desi in ultimii ani au aparut foarte multi portaltoi, in special cu inmultire vegetativa, care imprima soiurilor o vigoare mica de crestere, raspandirea acestora in cultura se face cu multe retineri, datorita lipsei unor studii in livada de lunga durata.

Cel mai raspandit sistem cultura  cires este inca sistemul clasic, cu pomi de vigoare mare, cu coroane globuloase de mare volum, cu distante mari de plantare, cu doar 100 – 150 pomi/ha. Desi cercetarile au demonstrat posibilitatea infiintarii de plantatii cu densitati mai mari, in productie, suprafetele cu livezi intensive de cires au inca ao pondere mica.

In perspectiva se recomanda urmatoarele sisteme de cultura pentru cires:

-sistem cultura cires semiintensiv, caracterizat printr-o densitate de 300-500 pomi/ha, cu conducerea pomilor sub forma de vas, palmeta aplatizata si piramida. In acest sistem se vor extinde majoritatea soiurilor viguroase.

-sistem cultura cires intensiv, recomandat pentru soiuri de cires de vigoare mijlocie-mica (Cerna, Lambert compact, Stella compact), altoite pe portaltoi vegetativi de vigoare mica. Pentru acest sistem densitatea este de 500 – 1250 pomi/ha, condusi sub forma de fus – tufa, tufa libera, palmeta Y cu orientarea bratelor catre interval. Prezinta avantajul realizarii intr-o perioada relativ scurta a unei suprafete mari de rodire la unitatea de suprafata, iar lucrarile de intretinere se executa usor, datorita limitarii in inaltime la 2,5 – 3,0 m si largime (1,0 – 1,5 m) a gardurilor fructifere.

-sistem cultura cires  superintensiv, care la noi s-a creat doar experimental cu pomi condusi sub forma de ipsilon (1340 pomi/ha) si sub forma de cordon vertical (2000 pomi/ha). Extinderea acestui sistem necesita soiuri si portaltoi de vigoare foarte redusa, specialisti bine pregatiti pentru executarea interventiilor in verde si uscat. De asemenea acest sistem cere soluri cu fertilitate ridicata, lutoase sau luto-nisipoase si bine drenate.

livada intensiva cires

Lasă un răspuns