Soiuri cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructifer.ro)

Doriți să combateți bolile și dăunătorii din livadă?
Comandați acum Zeamă Bordeleză pe www.zeamabordeleza.ro

La cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructifer.ro) solul este principalul factor de progres al culturii. Daca la alte specii pomicole (mar, par, piersic, cais) saltul spectaculos de produse obtinut in ultimii 30 de ani, s-a datorat in foarte mare masura, pe langa elementul varietal, si unei radicale schimbari a tehnologiei de cultura, la cires sunt putine solutii tehnologice noi, care sa imprime o agroproductivitate superioara in plantatiile comerciale obisnuite.

 

vand pomi fructiferi cires altoiti

vand pomi fructiferi cires altoiti

Soiuri cires pe plan mondial (vand pomi fructiferi altoiti cires www.pom-fructifer.ro)

Paleta varietala a ciresului din plantatiile comerciale in tari mari producatoare este ilustrata mai jos (tabelul 1).

Se constata ca alaturi de soiuri cu mare plasticitate ecologica si valoare comerciala ca Van, Stella, Bigarreau Napoleon, Ulster etc., fiecare stat cultiva si soiuri specifice conditiilor agroecologice si traditei locale.

Desi se cultiva multe soiuri de cires, piata este dominata de soiurile vechi, datorita longevitatii mari a plantatiilor de cires si a obisnuintei pomicultorilor amatori de a planta, in gradinile proprii, aceste soiuri de cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructifer.ro).

Privit in ansamblu, sortimentul din toate tarile mari cultivatoare este dominat de soiuri de cires cu fructe de tip „Bigarreau” destinate consumului in stare proaspata, si de tip „Napoleon” pentru prelucrare industriala. La soiurile de cires noi  (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructifer.ro), se remarca orientarea catre soiuri cu fructe mari, de culoare rosie stralucitoare, cu impact vizual asupra consumatorului si, deci cu sanse sporite de valorificare pe piata.

De asemenea, se remarca o atentie sporita asupra soiurilor de cires autocompatibile:

Stella, Lapins, Sunburst, mai ales in zone mai putin favorabile culturii ciresului din punct de vedere climatic.

Tabelul 1

Principalele soiuri de cires cultivate in lume

 

Tara Soiuri cultivate
S.U.A. Kristin, Hedelfinger, Ulster, Bing, Vista, Stella, Bigarreau Napoleon, Black Tartarian, Viscount, Black Republican, Van, Rainier, Early Burlat, Venus, Hudson, Vogue.
Germania Haumuller, Hedeffinger, Schneiders
Franta Hedelfinger, Bigarreau Hatif, B. Burlat, B. Marmotte, B. Revechon, B. Napoleon, B. Moreau, Merton Glory, Early Rivers, Stark Hardy Giant, Van
Italia Bigarreau Moreau, B. Burlat, Isabella, Giogia, Adriana, Mora della Punta, Ferrovia, Mora di Cazano, Van, Diana, Germersdorf, Lapins, Molizia falsa, Sunburst.
Spania Ambrunesa, Mallar de Coceres, Pico Colorado, Ramon Oliva, Pico Negro
Serbia Early Lyons, Bigarreau Burlat, B. Napoleon, Germersdorf, Hedelfinger, Primavera, Stella, Van, Lambert, StarkHardy Giant.
Ungaria Jaboulay, Bigarrean Burlat, Szomolai Fekete, Stella, Ulster, Solymari Gombolyn, Hedelfinger, Germersdorf, Vega, Van, Sam.
Cehia Karesova Rana, Early Rivers, Hedelfinger, Van, Bigarreau Napoleon, Kordia, Techlovan, Vanda.
Bulgaria Rana Cerna Edra, Bing, Kozerska, Germersdorf, Van, Hedelfinger, Lambert, Bigarreau Burlat.
Ucraina Bigarreau Drogan, B. Napoleon, Francis Prinsadebnaia,Odesskaia ciornaia, Scorospelka, Fruheste der Mark, Daibera ciornaia, Jaboulay
Gruzia Bigarreau Drogan, B. Napoleon, Daibera ciornaia, Aprelka
Moldova Bigarreau Drogan, B. Napoleon, Fruheste der Mark, Odesskaia ciornaia, Record, Jaboulay, Chisinevskaia, Trusenskaia
Suedia Rivan, Almore, Heidi, Huldra
Norvegia Fruhe Meckenheimer, Rana Ljanscavska, Van, Vista, Kristin, Ulster, Sunburst, Lapins

 

Dinamica soiului cires in Romania

Sortimentul de cires a suferit o continua innoire si largire a paletei varietale (tabelul 9).

Daca in 1965, principalele soiuri cultivate in Romania erau in mare majoritate soiuri autohtone, biotipuri locale si soiuri foarte vechi de provenienta germana, in 1999 ca urmare a progresului inregistrat in domeniul ameliorarii, se constata o substantia1a schimbare a sortimentului (Cocin V.1988, 1990; Gozob T. 1978; Budan S. 1990). Din cele 33 de soiuri autorizate la inmultire in 1999, 19 sunt soiuri nou create sau selectionate in tara, iar restul de provenienta europeana sau nord-americana, au fost introduse in urma verificarilor in culturi comparative amplasate in majoritatea zonelor pomicole din tara.

Prin cercetarile efectuate in ultimul timp la I.C.P.P. Pitesti si statiunile zonale Bistrita, Iasi, Caransebes, Falticeni, Cluj, au fost introduse in sortiment soiurile noi de cires din sortimentul mondial: Bigarreau Morreau, Ulster, Stella, Bing, Van, etc.(Cepoiu N. 1992 a), precum si soiurile nou create de cercetatorii romani:

Timpurie de Bistrita, Rosii de Bistrita, Negre de Bistrita, Jubileu, Rubin, Cerna, Izverna, Colina, Ponoare (Budan S. 1995 a). De asemenea, un loc important a fost acordat soiurilor pentru industrializare, omologandu-se soiuri noi de cires cu fructul amar, cum ar fi: Silva amar, Amar de Maxut, Roz de Marculesti (Gozob T. si colab. 1986).

Totusi, s-au mentinut in sortiment si soiuri vechi, dar care au fost supuse unei selectii clonale, pentru a evita eroziunea genetica. Desi nu se face o mentiune speciala, in pepiniere se inmultesc, de exemplu, clone din soiurile Boambe de Cotnari, Germersdorf si Hedelfinger (Budan, 1995 b).

Intensificarea mecanizarii in pomicultura, trebuie sa-si puna amprenta si in cultura ciresului, motiv pentru care sunt necesare soiuri de vigoare mica care sa usureze lucrarile de intretinere si recoltare (Stan Gh. 1977). De asemenea, soiurile viitorului vor trebui sa posede: intrare timpurie pe rod, autofertilitate, rezistenta mai buna la antracnoza si monilioza, o mai buna rezistenta la crapare a fructelor, o garnisire mai buna a sarpantelor si a semischeletului cu formatiuni de rod scurte (mai ales buchete de mai).

 

Tabelul 2

Evolutia soiurilor de cires in Romania

 

Anul 1965
Soiuri timpurii si semitimpurii: Cea mai timpurie, Timpurii de mai, Roman Oliva, Timpurii Kassin, Pietroase negre Buttner, Alamai, BasicateSoiuri de sezon mediu: Gennersdoff, Boambe de Cotnari, Pietroase Napoleon, Draganele de Pitesti, Pietroase negre de Odessa, Craiesti, Negre zaharoase,Pietroase negre mariSoiuri tarzii: Rosii de Dobra, Hedelfinger, Scortoase de Ramnicu Sarat, Pietroase Negre, Pietroase galbene Donissen, Vartoase negre, Pietroase negre Pitz, Mari de Trainei, Mici de Trainei
Anul 2005Soiuri timpurii si semitimpurii: Rivan, Scorospelka, Bigarreau Burlot, B. Moreau, Ponoare, Rosii de Bistrita, lzverna, CernaSoiuri de sezon mediu: Iva, Colina, Severin, Jubileu, Van, Bing, Sam, Stella, Ulster, Boambe de Cotnari, Somesan, Roze, DariaSoiuri tarzii: Gertnersdorf, Hedelfinger, Rubin, Annonia, Bigarreau Do nissen, Compact LambertSoiuri cu fruct amar: Silva, Amara, Amar de Maxut, Amar de Galata

 

 

Caracterizarea soiurilor de cires din sortimentul actual  (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructifer.ro)

Rivan

Soi creat la Statiunea Experimentala Balsgaard, Suedia, introdus in sortimentul multor tari europene datorita timpurietatii si calitatii fructelor.

Pomul are o vigoare medie spre mare. Fructele sunt mari pentru un soi timpuriu, 5,5 – 6,0 g in primii ani de rod, 4,6 – 5,2 g in perioada de plina rodire. Maturitatea de recoltare se inregistreaza in prima decada a lunii iunie.

Bigarreau Moreau

Soi frantuzesc, raspandit in aproape toate tarile cultivatoare de cires. Pomul este de talie mare si rodeste predominant pe buchete de mai.

Fructul este mare (6,3 %), cu pulpa pietroasa si gust foarte aromatizat. Este autosteril, rodeste bine cultivat alaturi de unul din soiurile Rosii de Bistrita, Timpuriu de Bistrita, Negre de Bistrita.

Ponoare

Obtinut Ia I.C.P.P. Pitesti Maracineni de catre Titus Gozob, prin hibridarea soiurilor Pietroase Negre de Odessa x Ramon Oliva.

Pomul este viguros, cu fruct de marime medie (5,2 g), rezistent la crapare, cu gust dulce, placut acidulat. Fructele se preteaza pentru consum in stare proaspata si pentru compot.

Intra pe rod in anul V de la plantare, avand epoca de maturare in decada 1 -2 a lunii iunie.

Negre de Bistrita

Obtinut la S.C.P.P. Bistrita prin hibridare intre soiurile Hedelfinger x Germersdorf.

Pomul creste moderat pana la viguros, avand ca ramuri de rod tipice: ramura mijlocie si buchetul de mai.

Fructul este de marime mijlocie (4,5 – 5,0 g), de culoare rosu-inchis, iar la maturitate aproape neagra. Pulpa este semicrocanta, suculenta, dulce, placuta, de calitate foarte buna.

Epoca de maturare este la sfarsitul primei decade a lunii iunie. Avand coacere timpurie, fructele sunt destinate mai ales consumului in stare proaspata.

Izverna

Obtinut la ICPP Pitesti – Maracineni de catre Titu Gozob.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremedie, cu fruct de marime medie spre mare (6,0 – 7,0 g); pulpa pietroasa, gust dulce, slab acidulat, rezistent la crapare.

Epoca de maturare este in a II-a decada a lunii iunie.

Este autosteril, dar produce abundent si constant, mai ales cand are ca soiuri polenizatoare: Cerna, Stella, s.a.

Cerna

Obtinut la ICPP Pitesti – Maracineni de T. Gozob, din hibridarea libera a soiului Thurn and Taxis.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremica, coroana pletoasa cu sarpante larg deschise, pretabil la intensivizare (recoltarea se face usor).

Fructul este mare (7,5 – 8 g), cu pulpa rosie, cu gust dulce – acrisor.

Epoca de maturare este in prima decada a lunii iunie.

Intra pe rod in anul IV – V de la plantare, este autosteril si produce moderat dar constant.

Iva

Obtinut la SCPP Bistrita.

Pomul este de tip standard, de vigoare mare, cu ramuri fructifere predominant buchete de mai si inflorire timpurie.

Fructul este mare (6,5 – 7,5 g), cu fermitate si suculenta mijlocie si maturare timpurie (decada a II-a – iunie).

Produce mult si constant, iar fructele sunt destinate consumului in stare proaspata.

Colina

A fost obtinut la ICPP Pitesti – Maracineni de catre T. Gozob.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremedie si intra pe rod in anul V de la plantare.

Fructul de marime medie (6,0 – 6,5 g), cu pulpa pietroasa, gust dulce acidulat; epoca de maturare este la sfarsitul celei de-a II-a decade a lunii iunie.

Reclama distante medii de plantare, este autosteril, iar ca soiuri polenizatoare pot fi utilizate: Van, Stella, Ulster, Cerna.

Severin

A fost obtinut Ia ICPP Maracineni prin hibridarea sexuata a soiurilor Thurn Taxis x Germersdorf, fiind omologat in 1993.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremijlocie, rodeste predominant pe buchete de mai, cu comportare buna fata de atacul de monilinia si antracnoza.

Fructul este mare (8 – 10 g), cu pulpa pietroasa, suculenta, cu gust dulce placut. Este destinat consumului in stare proaspata, dar si pentru prelucrare sub forma de gem si compot.

Epoca de coacere este la sfarsit de iunie – decada a III-a.

Intra pe rod in anul V – VI de la plantare, avand o productie de 20 – 25 kg/pom in anul 12 de la plantare.

Jubileu

A fost obtinut la SCPP Bistrita prin hibridarea soiurilor Hedelfinger x Ramon Oliva.

Pomul are o vigoare supramijlocie, cu coroana compacta si ramuri fructifere tipice: buchete de mai, ramuri roditoare lungi si mijlocii.

Fructul este mare (7,4 – 8,0 g), cu pielita groasa, rezistenta la crapare: pulpa este semipietroasa, cu gust dulce, putin acidulat, racoritor. Se preteaza bine atat pentru consum in stare proaspata, cat si pentru industrializare.

Epoca de coacere este in decada II – III-a a lunii iunie si da productii mari si constante, incepand cu anul V – VI de la plantare.

Van

Obtinut la Statiunea experimentala Summerland – Canada dintr-o variatie mugurala a soiului Eugenia.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremare, bine garnisit, cu fructificare predominanta pe buchete de mai.

Fructele de marime mijlocie – mare (6,0 – 6,5 g), au pulpa crocanta, suculenta, dulce, acidulata.

Epoca de maturare este in decada a III-a a lunii iunie (la mijlocul sezonului de coacere al cireselor).

Este un soi foarte precoce si productiv, cu fructe de calitate buna.

Bing

Soi vechi provenit din polenizarea libera a soiului Republican.

Este foarte raspandit in SUA, Canada, precum si in Europa, fiind apreciat pentru calitatile deosebite ale fructului.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremare, bine garnisit cu buchete de mai.

Fructul este mijlociu spre mare (6,5 – 7,5 g). Pulpa este ferma, cu gust foarte bun, fiind indeosebi destinat consumului in stare proaspata, dar si industrializarii sub forma de compot.

Epoca de coacere este in decada a III-a a lunii iunie.

Soiul intra pe rod la 5-6 ani de la plantare, rodeste bine si constant, inflorind simultan cu majoritatea soiurilor.

Sam

A fost creat la Statiunea de cercetari Summerland – Canada prin selectie dintr-o descendenta obtinuta prin libera polenizare a soiului Windsor.

Pomul are vigoare medie spre mare, bine garnisit cu buchete de mai.

Fructele sunt mari: 7,4 – 8,5 g, in primii ani si  6,0 – 7,0 g in perioada de plina rodire, cu pulpa pietroasa, gust armonios, dulce – acidulat.

Maturitatea de recoltare se inregistreaza la inceputul celei de a III-a decade a lunii iunie.

Produce moderat, iar recolta este destinata in egala masura pietei de fructe proaspete si prelucrarii sub forma de compot.

Stella

A fost obtinut la Statiunea Suminerland – Canada din incrucisarea soiurilor Lambert compact x John Innes Seedling 2420.

Este soi de cires autofertil, care a capatat o larga raspandire in toate tarile cultivatoare.

Pomul este viguros, cu ramuri de schelet solide, bine garnisite, rodeste pe buchete de mai si pe ramuri lungi.

Fructul este mare (6,5 – 7,0 g), cu pulpa de fermitate medie, cu gust dulce, acidulat. Pielita destul de groasa, elastica, rezistenta la crapare.

Maturitatea de recoltare este in decada a III-a a lunii iunie.

Produce peste media celorlalte soiuri, fructele sunt de calitate superioara, iar datorita insusirii de autocompatibilitate si pentru ca este un polenizator universal, este cultivat pe scara larga chiar si in zone cu conditiile climatice precare pentru polenizare.

Ulster

Obtinut la Statiunea Geneva – SUA prin hibridarea soiurilor Schmidt x Lambert.

Pomul are vigoare mijlocie – mare, cu fruct mare (7,5 – 8,0 g), pulpa pietroasa, suculenta, cu gust bun. Se preteaza pentru consum in stare proaspata.

Epoca de maturare in decada a III-a a lunii iunie; produce mult si constant. Este un soi rezistent la craparea fructelor.

Boambe de Cotnari

Soi vechi, obtinut prin selectie dintr-o populatie locala din zona Cotnari, foarte raspandit in Moldova.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremijlocie, bine garnisita cu buchete de mai in interior si ramuri mijlocii la periferie.

Fructul este mare (6,5 – 7,0 g), cu pulpa galbuie, tare, crocanta, suculenta, dulce, placut acidulata. Fructul se transporta si se pastreaza bine.

Maturitatea de recoltare se inregistreaza in ultima decada.  Fructele constituie o excelenta materie prima pentru industria alimentara, in special pentru prelucrarea sub forma de compot.

Somesan

Soi nou, omologat in 1994, obtinut la SCPP Bistrita.

Pomul este de tip standard, cu port etalat, de vigoare medie, ramuri fructifere buchete de mai si mijlocii.

Fructul de marime medie (6,0 g), cu pulpa rosie, fermitate medie, suculenta mare.

Epoca de maturare este in ultima decada a lunii iunie; rodeste bine si constant.

Roze

Soi nou omologat in 1994, obtinut la SCPP Bistrita.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremijlocie – mare, de tip standard si ramuri fructifere tipice: buchete de mai si ramuri mijlocii.

Fructul este de marime mijlocie (5 – 6 g), pulpa galbuie, fermitate medie, usor acidulat.

Epoca de coacere este in decada a III-a a lunii iunie si se obtin productii mari (25,0 kg/pom) in anul 11 de la plantare.

Daria

Obtinut la ICPP Pitesti – Maracineni prin hibridarea sexuata a soiurilor Boambe de Cotnari x Thurn Taxis, omologat ca soi in 1993.

Pomul de vigoare mijlocie rodeste predominant pe buchete de mai.

Fructul este mijlociu – mare (6,7 – 7,5 g), cu pielita lucioasa si rezistenta, pulpa pietroasa, cu suculenta medie si gust bun.

Soi destinat consumului in stare proaspata, dar si industrializarii sub forma de gem si compot.

Epoca de coacere este in ultima decada a lunii iunie, iar productia obtinuta in anul VI de la plantare este in medie de 15 kg/pom, in conditii de tehnologie obisnuita.

Germersdorf

Soi vechi selectionat in Germania, are cea mai larga raspandire, fiind cunoscut in toate tarile si pe toate continentele unde se cultiva ciresul.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremare, garnisit preponderent cu ramuri fructifere de tip buchete de mai si ramuri mijlocii cand pomii sunt tineri.

Fructele sunt mari, chiar foarte mari, de 8,0 – 8,5 g in primii ani de rod si 7,0

– 7,5 g in perioada de plina rodire, cu pulpa pietroasa, gust dulce, usor acidulat.

Epoca de maturare este in ultima decada a lunii iunie si inceputul lunii iulie.

Productia este moderata, intrarea pe rod este tarzie, neajunsuri care sunt compensate partial de calitatea excelenta a fructelor, dar care fac ca soiul sa-si piarda din importanta si sa ramana mai mult in sfera de interes a pomicultorilor amatori.

Hedelfinger

Soi vechi, provine din Germania, din localitatea Hedelfinger.

Pomul are vigoare mare si rodeste mai mult pe buchete de mai si ramuri mijlocii.

Fructul este mare sau chiar foarte mare, avand in medie 6,8-7,4 g. Pulpa este rosu inchis, crocanta, suculenta, dulce, armonios acidulata.

Epoca de maturare este la sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie.

Este putin sensibil la atacul de antracnoza si musca cireselor, produce constant, iar fructele se pastreaza bine si rezista la transport.

Rubin

A fost obtinut din hibridarea soiurilor Hedelfinger x Germersdorf, la SCPP Bistrita.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremijlocie pana la mare.

Fructul este mare sau chiar foarte mare (7,0 – 8,0 g), cu pulpa pietroasa, rosie deschis, cu gust dulce acrisor.

Maturitatea de recoltare este la sfarsit de iunie si inceput de iulie.

Intra pe rod in anul V – VI de la plantare, este autosteril dar rodeste abundent si constant. Se recomanda ca polenizatori soiurile: Van, Germersdoff, Hedelfinger, Bigarrean Donissen.

Bigarreau Donissen

Originea nu se cunoaste exact, dar este raspandit in toate regiunile de cultura din tara.

Pomul este viguros si rodeste predominant pe buchete de mai si ramuri mijlocii.

Fructul este de marime mijlocie (4,8 – 5,5 g), de culoare galbena, cu pulpa tare, semicrocanta, suculenta. Se preteaza pentru compot si dulceata.

Epoca de maturare este la sfarsit de iunie si inceput de iulie.

Intra pe rod la varsta de 5 – 6 ani si produce abundent si constant.

Compact Lambert

Este o mutatie obtinuta prin iradierea soiului Lambert, la Statiunea Summerland Canada.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremica sau chiar foarte mica (cu 1/6 – 1/5 mai slaba decat a soiului standard – Lambert).

Fructul este mijlociu – mare, cu pulpa crocanta, rezista bine la crapare. Epoca de coacere este in decada I-a – II-a a lunii iulie.

Incepe sa rodeasca foarte repede si produce mult. Avand in vedere vigoarea redusa a pomului, este recomandat pentru livezile intensive.

Silva

Soi de cires cu fructul amar, obtinut prin selectie din flora spontana a zonei Dambovita.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremare, autosteril, insa rodeste bine in combinatie cu soiurile: Amara, Negru amar de Stefanesti.

Fructul este mare pentru o cireasa amara (cca 3 g), cu gust si aroma foarte fine.

Epoca de maturare este in a II-a decada a lunii iunie.

Fructul este destinat pentru industrializare, si anume pentru dulceata, sucuri naturale in asociatie cu ciresele dulci, sucuri concentrate pentru cofetarii, lichioruri, etc.

Amara

A fost selectionat din puietii proveniti din semintele unui soi local din zona Hunedoara.

Pomul este de talie mijlocie, este rezistent la ger si produce bine in fiecare an.

Fructul este mijlociu spre mare (4 – 4,5 g), cu pulpa intens colorata (negru -lucios), cu gust foarte amar.

Epoca de coacere este la jumatatea lunii iunie.

Soiul avand fructul amar este potrivit pentru industrializare, indeosebi dulceata, lichior, sucuri naturale in asociatie cu ciresele dulci sau cu visine.

 

Amar de Maxut

Obtinut la SCPP Iasi prin selectie pozitiva din populatii locale cultivate la ferma pomicola Maxut.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremijlocie, cu ramurile fructifere predominante: buchetul de mai si ramurile mijlocii.

Fructul este mijlociu (4,5 g), cu pielita de culoare neagra si pulpa intens colorata, cu sucul aproape negru, cu gust foarte amar, placut si fin.

Epoca de coacere este in decada I-a II-a a lunii iulie.

Este un soi precoce, produce abundent si constant, iar fructele sunt destinate industrializarii sub forma de dulceata, lichior, sirop si fructe uscate.

vand pomi fructiferi cires cires

vand pomi fructiferi cires cires

Amar de Galata

Este obtinut la SCPP Iasi prin selectie din populatiile locale cultivate la pepiniera silvica Galata.

Pomul cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructiferi.ro) este de vigoaremijlocie si rodeste predominant pe buchete de mai si ramuri mijlocii.

Fructul este mijlociu (4,3 g), de culoare galbena cu nuante de roz, pulpa semipietroasa, suc galbui, amar, placut. Epoca de coacere este de la 5 pana la 15 iulie.

Produce abundent si constant, iar fructele de calitate foarte buna sunt destinate industrializarii, mai ales ca dulceata si fructe uscate.

vand pomi fructiferi cires ieftin

vand pomi fructiferi cires ieftin

 

 

 

2 comentarii la „Soiuri cires (vand pomi fructiferi soiuri cires www.pom-fructifer.ro)

  1. ion aurel

    As dori sa fac o plantatie de cires
    Terenul se gaseste in zona Lehliu de Calarasi
    Solul neutru (6-7)
    Suprafata 5000mp pana la 15.000 mp
    Ce soiuri sunt recomandate si la cat sar duce ca bani puietul ptr.5000mp

    1. adminy

      Buna ziua,
      In zona Lehliu/Calarasi se preteaza toate soiurile de cires. PH este ideal plantarii. Distanta de plantare recomandata este de 5X5m. Va recomandam totusi sa evitati soiurile de mai datorita riscului de inghet tarziu. Pentru o polenizare cat mai buna recomandam minim 3 soiuri : Van, Germesdorf, Katalin, Stella, Negre de Bistrita.
      Cu stima,

Lasă un răspuns