Cos (0 Produse)
Cosul este gol
Subtotal: 0.00 LEI

Soiuri Cires

  1. Uriase de Bistrita
  2. Amara
  3. Pietroase galben
  4. Germesdorf
  5. Rubin
  6. Pietroase de cotnari
  7. Negre de Bistrita
  8. Timpurii de Bistrita
  9. Van de mai
  10. Rivan

Soi creat la Staţiunea Experimentală Balsgaard, Suedia, introdus în sortimentul multor ţări europene datorită timpurietăţii şi calităţii fructelor.

Pomul are o vigoare medie spre mare. Fructele sunt mari pentru un soi timpuriu, 5,5 – 6,0 g în primii ani de rod, 4,6 – 5,2 g în perioada de plină rodire. Maturitatea de recoltare se înregistrează în prima decadă a lunii iunie.

Bigarreau Moreau

Soi franţuzesc, răspândit în aproape toate ţările cultivatoare de cireş. Pomul este de talie mare şi rodeşte predominant pe buchete de mai.

Fructul este mare (6,3 %), cu pulpa pietroasă şi gust foarte aromatizat. Este autosteril, rodeşte bine cultivat alături de unul din soiurile Roşii de Bistriţa, Timpuriu de Bistriţa, Negre de Bistriţa.

Ponoare

Obţinut Ia I.C.P.P. Piteşti Mărăcineni de către Titus Gozob, prin hibridarea soiurilor Pietroase Negre de Odessa x Ramon Oliva.

Pomul este viguros, cu fruct de mărime medie (5,2 g), rezistent la crăpare, cu gust dulce, plăcut acidulat. Fructele se pretează pentru consum în stare proaspătă şi pentru compot.

Intră pe rod în anul V de la plantare, având epoca de maturare în decada 1 -2 a lunii iunie.

Negre de Bistriţa

Obţinut la S.C.P.P. Bistriţa prin hibridare între soiurile Hedelfinger x Germersdorf.

Pomul creşte moderat până la viguros, având ca ramuri de rod tipice: ramura mijlocie şi buchetul de mai.

Fructul este de mărime mijlocie (4,5 – 5,0 g), de culoare roşu-închis, iar la maturitate aproape neagră. Pulpa este semicrocantă, suculentă, dulce, plăcută, de calitate foarte bună.

Epoca de maturare este la sfârşitul primei decade a lunii iunie. Având coacere timpurie, fructele sunt destinate mai ales consumului în stare proaspătă.

Izverna

Obţinut la ICPP Piteşti – Mărăcineni de către Titu Gozob.

Pomul este de vigoare medie, cu fruct de mărime medie spre mare (6,0 – 7,0 g); pulpa pietroasă, gust dulce, slab acidulat, rezistent la crăpare.

Epoca de maturare este în a II-a decadă a lunii iunie.

Este autosteril, dar produce abundent şi constant, mai ales când are ca soiuri polenizatoare: Cerna, Stella, ş.a.

Cerna

Obţinut la ICPP Piteşti – Mărăcineni de T. Gozob, din hibridarea liberă a soiului Thurn and Taxis.

Pomul este de vigoare mică, coroana pletoasă cu şarpante larg deschise, pretabil la intensivizare (recoltarea se face uşor).

Fructul este mare (7,5 – 8 g), cu pulpa roşie, cu gust dulce – acrişor.

Epoca de maturare este în prima decada a lunii iunie.

Intră pe rod în anul IV – V de la plantare, este autosteril şi produce moderat dar constant.

Iva

Obţinut la SCPP Bistriţa.

Pomul este de tip standard, de vigoare mare, cu ramuri fructifere predominant buchete de mai şi înflorire timpurie.

Fructul este mare (6,5 – 7,5 g), cu fermitate şi suculenţă mijlocie şi maturare timpurie (decada a II-a – iunie).

Produce mult şi constant, iar fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă.

Colina

A fost obţinut la ICPP Piteşti – Mărăcineni de către T. Gozob.

Pomul este de vigoare medie şi intra pe rod în anul V de la plantare.

Fructul de mărime medie (6,0 – 6,5 g), cu pulpa pietroasă, gust dulce acidulat; epoca de maturare este la sfârşitul celei de-a II-a decade a lunii iunie.

Reclamă distanţe medii de plantare, este autosteril, iar ca soiuri polenizatoare pot fi utilizate: Van, Stella, Ulster, Cerna.

Severin

A fost obţinut Ia ICPP Mărăcineni prin hibridarea sexuată a soiurilor Thurn Taxis x Germersdorf, fiind omologat în 1993.

Pomul este de vigoare mijlocie, rodeşte predominant pe buchete de mai, cu comportare bună faţă de atacul de monilinia şi antracnoză.

Fructul este mare (8 – 10 g), cu pulpa pietroasă, suculentă, cu gust dulce plăcut. Este destinat consumului în stare proaspătă, dar şi pentru prelucrare sub formă de gem şi compot.

Epoca de coacere este la sfârşit de iunie – decada a III-a.

Intra pe rod în anul V – VI de la plantare, având o producţie de 20 – 25 kg/pom în anul 12 de la plantare.

Jubileu

A fost obţinut la SCPP Bistriţa prin hibridarea soiurilor Hedelfinger x Ramon Oliva.

Pomul are o vigoare supramijlocie, cu coroana compactă şi ramuri fructifere tipice: buchete de mai, ramuri roditoare lungi şi mijlocii.

Fructul este mare (7,4 – 8,0 g), cu pieliţă groasă, rezistentă la crăpare: pulpa este semipietroasă, cu gust dulce, puţin acidulat, răcoritor. Se pretează bine atât pentru consum în stare proaspătă, cât şi pentru industrializare.

Epoca de coacere este în decada II – III-a a lunii iunie şi dă producţii mari şi constante, începând cu anul V – VI de la plantare.

Van

Obţinut la Staţiunea experimentală Summerland – Canada dintr-o variaţie mugurală a soiului Eugenia.

Pomul este de vigoare mare, bine garnisit, cu fructificare predominantă pe buchete de mai.

Fructele de mărime mijlocie – mare (6,0 – 6,5 g), au pulpa crocantă, suculentă, dulce, acidulată.

Epoca de maturare este în decada a III-a a lunii iunie (la mijlocul sezonului de coacere al cireşelor).

Este un soi foarte precoce şi productiv, cu fructe de calitate bună.

Bing

Soi vechi provenit din polenizarea liberă a soiului Republican.

Este foarte răspândit în SUA, Canada, precum şi în Europa, fiind apreciat pentru calităţile deosebite ale fructului.

Pomul este de vigoare mare, bine garnisit cu buchete de mai.

Fructul este mijlociu spre mare (6,5 – 7,5 g). Pulpa este fermă, cu gust foarte bun, fiind îndeosebi destinat consumului în stare proaspătă, dar şi industrializării sub forma de compot.

Epoca de coacere este în decada a III-a a lunii iunie.

Soiul intră pe rod la 5-6 ani de la plantare, rodeşte bine şi constant, înflorind simultan cu majoritatea soiurilor.

Sam

A fost creat la Staţiunea de cercetări Summerland – Canada prin selecţie dintr-o descendentă obţinută prin libera polenizare a soiului Windsor.

Pomul are vigoare medie spre mare, bine garnisit cu buchete de mai.

Fructele sunt mari: 7,4 – 8,5 g, în primii ani şi 6,0 – 7,0 g în perioada de plină rodire, cu pulpa pietroasă, gust armonios, dulce – acidulat.

Maturitatea de recoltare se înregistrează la începutul celei de a III-a decade a lunii iunie.

Produce moderat, iar recolta este destinată în egală măsură pieţei de fructe proaspete şi prelucrării sub formă de compot.

Stella

A fost obţinut la Staţiunea Suminerland – Canada din încrucişarea soiurilor Lambert compact x John Innes Seedling 2420.

Este soi de cireş autofertil, care a căpătat o largă răspândire în toate ţările cultivatoare.

Pomul este viguros, cu ramuri de schelet solide, bine garnisite, rodeşte pe buchete de mai şi pe ramuri lungi.

Fructul este mare (6,5 – 7,0 g), cu pulpă de fermitate medie, cu gust dulce, acidulat. Pieliţa destul de groasă, elastică, rezistentă la crăpare.

Maturitatea de recoltare este în decada a III-a a lunii iunie.

Produce peste media celorlalte soiuri, fructele sunt de calitate superioară, iar datorită însuşirii de autocompatibilitate şi pentru că este un polenizator universal, este cultivat pe scară largă chiar şi în zone cu condiţiile climatice precare pentru polenizare.

Ulster

Obţinut la Staţiunea Geneva – SUA prin hibridarea soiurilor Schmidt x Lambert.

Pomul are vigoare mijlocie – mare, cu fruct mare (7,5 – 8,0 g), pulpa pietroasă, suculentă, cu gust bun. Se pretează pentru consum în stare proaspătă.

Epoca de maturare în decada a III-a a lunii iunie; produce mult şi constant. Este un soi rezistent la crăparea fructelor.

Boambe de Cotnari

Soi vechi, obţinut prin selecţie dintr-o populaţie locală din zona Cotnari, foarte răspândit în Moldova.

Pomul este de vigoare mijlocie, bine garnisită cu buchete de mai în interior şi ramuri mijlocii la periferie.

Fructul este mare (6,5 – 7,0 g), cu pulpă gălbuie, tare, crocantă, suculentă, dulce, plăcut acidulată. Fructul se transportă şi se păstrează bine.

Maturitatea de recoltare se înregistrează în ultima decadă. Fructele constituie o excelentă materie primă pentru industria alimentară, în special pentru prelucrarea sub formă de compot.

Someşan

Soi nou, omologat în 1994, obţinut la SCPP Bistriţa.

Pomul este de tip standard, cu port etalat, de vigoare medie, ramuri fructifere buchete de mai şi mijlocii.

Fructul de mărime medie (6,0 g), cu pulpă roşie, fermitate medie, suculenţă mare.

Epoca de maturare este în ultima decadă a lunii iunie; rodeşte bine şi constant.

Roze

Soi nou omologat în 1994, obţinut la SCPP Bistriţa.

Pomul este de vigoare mijlocie – mare, de tip standard şi ramuri fructifere tipice: buchete de mai şi ramuri mijlocii.

Fructul este de mărime mijlocie (5 – 6 g), pulpă gălbuie, fermitate medie, uşor acidulat.

Epoca de coacere este în decada a III-a a lunii iunie şi se obţin producţii mari (25,0 kg/pom) în anul 11 de la plantare.

Daria

Obţinut la ICPP Piteşti – Mărăcineni prin hibridarea sexuată a soiurilor Boambe de Cotnari x Thurn Taxis, omologat ca soi în 1993.

Pomul de vigoare mijlocie rodeşte predominant pe buchete de mai.

Fructul este mijlociu – mare (6,7 – 7,5 g), cu pieliţa lucioasă şi rezistentă, pulpă pietroasă, cu suculenţă medie şi gust bun.

Soi destinat consumului în stare proaspătă, dar şi industrializării sub formă de gem şi compot.

Epoca de coacere este în ultima decadă a lunii iunie, iar producţia obţinută în anul VI de la plantare este în medie de 15 kg/pom, în condiţii de tehnologie obişnuită.

Germersdorf

Soi vechi selecţionat în Germania, are cea mai largă răspândire, fiind cunoscut în toate ţările şi pe toate continentele unde se cultivă cireşul.

Pomul este de vigoare mare, garnisit preponderent cu ramuri fructifere de tip buchete de mai şi ramuri mijlocii când pomii sunt tineri.

Fructele sunt mari, chiar foarte mari, de 8,0 – 8,5 g în primii ani de rod şi 7,0

– 7,5 g în perioada de plină rodire, cu pulpă pietroasă, gust dulce, uşor acidulat.

Epoca de maturare este în ultima decadă a lunii iunie şi începutul lunii iulie.

Producţia este moderată, intrarea pe rod este târzie, neajunsuri care sunt compensate parţial de calitatea excelentă a fructelor, dar care fac ca soiul să-şi piardă din importanţă şi să rămână mai mult în sfera de interes a pomicultorilor amatori.

Hedelfinger

Soi vechi, provine din Germania, din localitatea Hedelfinger.

Pomul are vigoare mare şi rodeşte mai mult pe buchete de mai şi ramuri mijlocii.

Fructul este mare sau chiar foarte mare, având în medie 6,8-7,4 g. Pulpa este roşu închis, crocanta, suculenta, dulce, armonios acidulata.

Epoca de maturare este la sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie.

Este puţin sensibil la atacul de antracnoza şi musca cireşelor, produce constant, iar fructele se păstrează bine şi rezistă la transport.

Rubin

A fost obţinut din hibridarea soiurilor Hedelfinger x Germersdorf, la SCPP Bistriţa.

Pomul este de vigoare mijlocie până la mare.

Fructul este mare sau chiar foarte mare (7,0 – 8,0 g), cu pulpă pietroasă, roşie deschis, cu gust dulce acrişor.

Maturitatea de recoltare este la sfârşit de iunie şi început de iulie.

Intră pe rod în anul V – VI de la plantare, este autosteril dar rodeşte abundent şi constant. Se recomandă ca polenizatori soiurile: Van, Germersdoff, Hedelfinger, Bigarrean Donissen.

Bigarreau Donissen

Originea nu se cunoaşte exact, dar este răspândit în toate regiunile de cultură din ţară.

Pomul este viguros şi rodeşte predominant pe buchete de mai şi ramuri mijlocii.

Fructul este de mărime mijlocie (4,8 – 5,5 g), de culoare galbenă, cu pulpă tare, semicrocantă, suculentă. Se pretează pentru compot şi dulceaţă.

Epoca de maturare este la sfârşit de iunie şi început de iulie.

Intră pe rod la vârsta de 5 – 6 ani şi produce abundent şi constant.

Compact Lambert

Este o mutaţie obţinută prin iradierea soiului Lambert, la Staţiunea Summerland Canada.

Pomul este de vigoare mică sau chiar foarte mică (cu 1/6 – 1/5 mai slabă decât a soiului standard – Lambert).

Fructul este mijlociu – mare, cu pulpă crocantă, rezista bine la crăpare. Epoca de coacere este în decada I-a – II-a a lunii iulie.

Începe să rodească foarte repede şi produce mult. Având în vedere vigoarea redusă a pomului, este recomandat pentru livezile intensive.

Silva

Soi de cireş cu fructul amar, obţinut prin selecţie din flora spontană a zonei Dâmboviţa.

Pomul este de vigoare mare, autosteril, însă rodeşte bine în combinaţie cu soiurile: Amara, Negru amar de Ştefăneşti.

Fructul este mare pentru o cireaşă amară (cca 3 g), cu gust şi aromă foarte fine.

Epoca de maturare este în a II-a decadă a lunii iunie.

Fructul este destinat pentru industrializare, şi anume pentru dulceaţă, sucuri naturale în asociaţie cu cireşele dulci, sucuri concentrate pentru cofetării, lichioruri, etc.

Amara

A fost selecţionat din puieţii proveniţi din seminţele unui soi local din zona Hunedoara.

Pomul este de talie mijlocie, este rezistent la ger şi produce bine în fiecare an.

Fructul este mijlociu spre mare (4 – 4,5 g), cu pulpă intens colorată (negru -lucios), cu gust foarte amar.

Epoca de coacere este la jumătatea lunii iunie.

Soiul având fructul amar este potrivit pentru industrializare, îndeosebi dulceaţă, lichior, sucuri naturale în asociaţie cu cireşele dulci sau cu vişine.

Amar de Maxut

Obţinut la SCPP Iaşi prin selecţie pozitivă din populaţii locale cultivate la ferma pomicolă Maxut.

Pomul este de vigoare mijlocie, cu ramurile fructifere predominante: buchetul de mai şi ramurile mijlocii.

Fructul este mijlociu (4,5 g), cu pieliţa de culoare neagră şi pulpa intens colorată, cu sucul aproape negru, cu gust foarte amar, plăcut şi fin.

Epoca de coacere este în decada I-a II-a a lunii iulie.

Este un soi precoce, produce abundent şi constant, iar fructele sunt destinate industrializării sub formă de dulceaţă, lichior, sirop şi fructe uscate.

Amar de Galata

Este obţinut la SCPP Iaşi prin selecţie din populaţiile locale cultivate la pepiniera silvică Galata.

Pomul este de vigoare mijlocie şi rodeşte predominant pe buchete de mai şi ramuri mijlocii.

Fructul este mijlociu (4,3 g), de culoare galbenă cu nuanţe de roz, pulpă semipietroasă, suc gălbui, amar, plăcut. Epoca de coacere este de la 5 până la 15 iulie.

Produce abundent şi constant, iar fructele de calitate foarte bună sunt destinate industrializării, mai ales ca dulceaţă şi fructe uscate.

Lasă un răspuns