Soiuri prun ( vand pomi fructiferi prun )

Doriți să combateți bolile și dăunătorii din livadă?
Comandați acum Zeamă Bordeleză pe www.zeamabordeleza.ro

Soiuri prun (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) Sortimentul de prun a cunoscut o dinamica importanta atat sub aspect numeric, cat si calitativ al soiurilor. El cuprinde 29 soiuri, dintre care 6 straine si 24 autohtone. Rezultatele cercetarilor din Romania arata posibilitatea sporirii numarului de soiuri la 32 – 35, din care 23 – 25 sunt soiuri romanesti. De perspectiva sunt soiurile timpurii, datorita cererii mari pe piata internationala.

1.Rivers timpuriu(www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun )   – soi englezesc, de vigoare mijlocie, autofertil, coroana globuloasa rara, ramuri de schelet viguroase, bine garnisite cu buchete de mai. Rezistent la ger, sensibil la seceta, tolerant la viroze, pretentios la sol. Fructul este mijlociu sferic sau sferic – alungit, vanat violaceu, cu pruina albastra. Pulpa galben – verzuie, semiconsistenta, suculenta, dulce, slab aromata. Perioada de recoltare: prima jumatate a lunii iulie.

 

2.Diana(www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun )  – soi romanesc (1983), de vigoare mijlocie, coroana globuloasa, fructifica predominant pe ramuri de rod mijlocii. Înfloreste semitarziu, este partial autofertil, rezistent la boli si ger, sensibil la Plum-pox. Fructul este mare, de tip ,,Renclod’’, sferic turtit, colorat în albastru deschis cu multa pruina grosiera cenusiu-albastruie. Pulpa este verde – galbuie, consistenta, suculenta, cu gust placut. Prezinta uniformitate în maturare. Perioada de maturare: începutul lunii iulie.

 

3.Renclod de Caransebes(www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun )  – soi romanesc (1960) de vigoare mijlocie spre mare, cu coroana semisferica spre conic rasturnata cu ramuri de schelet solide , recomandat pentru zona de campie din sud si subcolinara din sud – vestul tarii, rezistent la boli si daunatori. Fructul este supramijlociu sau mare, sferic, usor turtit la capete, de culoare vanat închis, acoperit cu pruina bogata cenusie. Pulpa este galben – portocalie, suculenta, cu gust placut. Soi autofertil, se vor folosi totusi polenizatori, au rezistenta buna la pastrare si transport. Maturarea: sfarsitul lunii iulie – începutul lunii august.

 

4.Ialomita (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi romanesc(1981)de vigoare mijlocie spre mare ,cu coroana semisferica sau piramidala,cu fructificare pe ramuri mijlocii si buchete de mai,tolerant la Plum-pox,timpuriu .Recomandat pentru zonele de sud si sud-vest ale tarii. Fructul este mijlociu,sferic usor asimetric,vanat închis,rezistent. Pulpa este verde-galbuie,suculenta cu gust bun. Perioada de maturare :sfarsitul lunii iulie-începutul lunii august.

 

5. Valcean(www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi romanesc (1967), de vigoare mijlocie spre mare, cu coroana invers piramidala, usor largita în partea superioara, cu ramurile de schelet solide, cu unghiuri de ramificare mari, bine garnisite cu ramuri fructifere scurte si mijlocii. Fructul este mare spre foarte mare (65-75 g), sferic, usor turtit la capete, vanat închis, uniform, cu pruina putina, albicioasa, persistenta. Pulpa este portocalie, crocanta, suculenta, dulce, placuta, neaderenta. Soi autosteril, precoce, productiv (15-18 t/ha). Perioada de maturare: 15 iulie-5 august.

 

6. Baragan 17 (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun )– soi romanesc (1960), de vigoare mica spre mijlocie, cu coroana conic-rasturnata sau cilindrica, relativ rara, cu ramuri de schelet drepte, garnisite cu numeroase buchete de mai, autosteril, rezistent la ger, seceta, precoce, foarte productiv (20-22 t/ha). Fructul este mare (40-50 g), ovoid, albastru închis, cu multa pruina cenusiu-violeta. Pulpa este galben-verzuie, crocanta, placuta la gust, neaderenta. Fructul este destinat pentru consum în stare proaspata sau industrializata (deshidratare). Maturarea: 1-10 august.

 

7. Carpatin (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun )– soi romanesc (1965), de vigoare mica-mijlocie, cu coroana piramidala, fructifica atat pe formatiuni scurte, cat si medii si lungi, precoce (anii III-IV de la plantare), foarte productiv (20-25 t/ha), recomandat mai ales pentru sudul tarii, partea colinara; mediu rezistent la boli si viroze. Fructul este de marime medie (40-50 g), sferic-alungit, albastru închis, cu pruina cenusie. Pulpa este de culoare galben-verzuie, mediu consistenta, suculenta, cu gust fin, neaderenta la sambure. Se preteaza pentru consum în stare proaspata si pentru industrializare. Perioada de maturare: sfarsitul lunii iulie –începutul lunii august.

 

8. Minerva (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun )– soi romanesc (1960-obtinut, 1984-omologat), de vigoare mica spre mijlocie, cu coroana piramidala, ramuri de schelet bine garnisite cu buchete de mai si ramuri mixte. Este precoce (IV) si foarte productiv (peste 27 t/ha), rezistent la ger si seceta, tolerant la viroze, autosteril, putin pretentios la tehnologia de cultura. Fructele sunt mijlocii spre mari (38-40 g). ovoide, usor asimetrice, de culoare vanat violacee, acoperite cu pruina abundenta, albastruie. Pulpa este galben-verzuie, potrivit de consistenta, suculenta, cu gust foarte placut,neaderenta la sambure. Este destinat în primul rand consumului în stare proaspata. Maturarea: sfarsitul lunii iulie – începutul lunii august.

 

9. Pitestean (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun )– soi romanesc (1987-obtinut, 1981-omologat), semiviguros, cu coroana conica, ramuri de schelet bine garnisite, cu formatiuni de rod scurte si mijlocii, rezistent la ger, seceta si boli, tolerant la viroze, precoce (IV) si productiv (24 t/ha), autosteril. Fructul este mare (45 – 50 g), ovoid, usor asimetric, vanat-închis, acoperit cu multa pruina albastra. Pulpa este verde – galbuie, crocanta, suculenta, cu gust foarte placut, neaderenta la sambure. Maturarea: 25 iulie – 5 august.

 

10. Renclod Althan (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi vechi, obtinut în Boemia, pe cale generativa din soiul Reine Claude, este viguros, cu coroana invers-conica, ramuri de schelet solide, garnisite cu formatiuni de rod scurte; este precoce si mediu productiv (15 t/ha), rezistent la boli, seceta si ger, autosteril, bun genitor si polenizator. Fructul este mare (45-60 g), rotund, usor aplatizat la poli, rosu – violaceu, cu pruina gri. Pulpa este galbena – verzuie cu usoare dungi roze sub epiderma, ferma, suculenta, gust bun, taninos, aroma specifica, neaderenta. Se preteaza pentru consum în stare proaspata sau industrializare. Maturarea: 25 iulie – 5 august.

 

11. Tita  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi romanesc (1965/1990), de vigoare mica spre mare, cu coroana conic rasturnata, ramuri de schelet groase, bine garnisite cu buchete de mai, este precoce, produce moderat (12-14 t/ha), dar constant, este rezistent la ger, seceta si îngheturile tarzii de primavara, autosteril. Fructul mare (50-60 g), ovoid, usor alungit la varf, albastru ultramarin, cu multa pruina gri. Pulpa galben – verzuie, crocanta, mediu suculenta, cu gust armonios. Este unul din cele mai apreciate soiuri, însa are un mic defect: varful samburelui se rupe usor si ramane în pulpa. Maturarea: 25 iulie – 10 august.

 

12. Flora  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi romanesc (1960), viguros, cu coroana conic rasturnata, cu fructificare mixta, rezistent la seceta, boli si ger, semiprecoce, dar foarte productiv (peste 20 t/ha/500 pomi), autosteril. Fructul este mare (48-60 g), ovoidal spre sferic, usor turtit, de culoare albastru ultramarin, acoperit cu pruina albastra-cenusie. Pulpa este alb – verzuie, crocanta, mediu suculenta, cu gust placut armonios. Maturarea; 1 – 15 august.

 

13. Tuleu timpuriu  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi romanesc (1966), semiviguros spre viguros, cu coroana piramidala usor neregulata, cu unghiuri mari de ramificare, cu fructificare pe buchete de mai si ramuri mijlocii; nu este pretentios la sol dar este mai sensibil la temperatura, semiprecoce si semiproductiv (7 – 12 t/ha). Fructul este mediu (35 – 45 g), ovoid, asimetric, cu baza largita, vanat –  violaceu, cu pruina cenusiu-albastruie. Pulpa este verde – galbuie, crocanta si suculenta, se desface în fascicole, cu gust dulce-acrisor, placut. Maturarea: 25 iulie – 5 august.

 

14. Alina  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi romanesc (obtinut în 1965, omologat în 1990), de vigoare mica spre mijlocie, cu coroana conica rasturnata, relativ rara, ramurile de schelet groase, bine garnisite cu buchete de mai. Este precoce (anul IV), foarte productiv si constant, rezistent la ger, tolerant la seceta si boli virotice, sensibil la monilioza, autosteril.

Fructul este mare (45-55 g), ovoid, albastru deschis cu nuante maronii, acoperit cu multa pruina cenusie. Pulpa este galbena – verzuie, crocanta, potrivit de suculenta, consistenta, neaderenta. Epoca de maturare: prima decada a lunii august.

 

15. Centenar (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun )  – soi romanesc (obtinut în 1960, omologat în 1978)(Tuleu gras x Rivers timpuriu), de vigoare mijlocie sau submijlocie, coroana globuloasa cu ramuri fructifere de tip spur, este autosteril. Practic este cel mai productiv soi din Romania (32 t/ha), rezistent la ger, seceta si boli; tolerant la Plum-pox. Fructul este mare (52 g), invers ovoid, albastru ultramarin, acoperit cu pruina multa, cenusie. Pulpa este alb – verzuie, potrivit de consistenta, suculenta, cu gust placut, neaderenta. Maturarea: prima jumatate a lunii august, la 120 zile de la înflorire.

 

16. Sarmatic  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi romanesc (obtinut în 1960, omologat în 1989), de vigoare mijlocie spre mare, cu coroana conic rasturnata, usor neregulata, ramuri de schelet drepte, garnisite cu ramuri de rod mijlocii. Este autosteril, productiv (15 – 17 t/ha). Rezista bine la ger, seceta si boli, cu exceptia Plum-pox-ului. Fruct mijlociu (40 g), oval alungit, albastru cu puncte subcutanate rosietice, acoperit cu pruina fina. Pulpa este galben – verzuie, crocanta si suculenta, cu gust dulce-acidulat, armonios, neaderenta. Maturarea: prima jumatate a lunii august.

 

17. Silvia – (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun )  soi romanesc (obtinut în 1960 – Renclod Althan x Rivers timpuriu, omologat în 1979), de vigoare medie, cu coroana piramidala, rara, cu fructificare pe formatiuni scurte, precoce, productiv (17 – 20 t/ha), partial autofertil, bun polenizator, tolerant la viroze, boli si daunatori. Fructul este mare (55 g), elipsoidal, vanat-violaceu, acoperit cu pruina cenusie-albastruie. Pulpa este alb – galbuie, crocanta, suculenta, cu gust foarte placut, neaderenta. Maturarea: prima jumatate a lunii august.

18. Pescarus – soi romanesc (obtinut în 1956 – Renclod Althan x Wilhelmina Späth, omologat în 1979), semiviguros, cu coroana invers-conica, ramuri de schelet solide, bine garnisite cu formatiuni de rod scurte, precoce, productiv (20 – 23 t/ha), rezistent la ger si brume tarzii, boli si viroze. Desi autofertil, se vor asigura polenizatori. Fructul este supramijlociu (43 g), ovoidal, asimetric, vanat-negricios, acoperit cu pruina cenusie. Pulpa este galben – verzuie, mediu consistenta, semisuculenta, cu gust placut, usor acidulat, neaderenta la sambure. Maturarea: a doua jumatate a lunii august.

 

19. Albatros (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun )  – soi romanesc (obtinut în 1965, omologat în 1979), viguros, cu coroana conic-rasturnata, cu ramuri de schelet groase si fructificare pe ramuri mijlocii si lungi, rezistent la ger si seceta, tolerant la viroze, incompatibil cu corcodusul, autosteril. Fructul este mare (45 g), ovoidal-alungit, de culoare bordo-violet, acoperit cu multa pruina cenusie. Pulpa este verde-galbuie, ferma, potrivit de suculenta, cu gust armonios, neaderenta. Maturarea: sfarsitul lunii august – începutul lunii septembrie, la 125-140 zile de la înflorire.

 

20. D¢Agen  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi frantuzesc (1964), de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasa, cu fructificare pe ramuri scurte si mijlocii, rezistent la ger si seceta, tolerant la viroze, autofertil, precoce, productiv (20-24 t/ha). Fructul este mic (18-35 g), invers-ovoid, usor asimetric, rosu-violaceu, acoperit cu pruina violacee. Pulpa este galben-verzuie, suculenta, semicrocanta, foarte dulce, semiaderenta la sambure, pretabila la industrializare, perioada de maturare: sfarsitul lunii august – începutul lunii septembrie, la 125-135 zile de la înflorit.

 

21. Dambovita  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi romanesc (obtinut în 1965 – Tuleu gras x Anna Späth, omologat în 1981), de vigoare mare, cu coroana conic-rasturnata, cu ramuri de schelet solide si fructificare pe ramuri scurte si mijlocii, semiprecoce, foarte productiv (27-30 t/ha), autosteril, rezistent la ger si viroze. Fructul este mare (51 g), ovoidal, usor asimetric, vanat închis, acoperit cu multa pruina cenusie, foarte atragator. Pulpa este de culoare galben-verzuie, crocanta, suculenta, cu gust placut, neaderenta. Maturarea: sfarsitul lunii august.

 

22. Tuleu gras  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) –soi romanesc foarte vechi (1920), semiviguros, cu coroana invers-conica, cu ramuri de schelet fragile, unghiuri mici de ramificare, se deformeaza sub greutatea rodului. Fructifica pe formatiuni scurte si mijlocii, este precoce, productiv (20-25 t/ha), dar inconstant. Este androsteril si incompatibil cu corcodusul. Este tolerant la viroze, sensibil la afide, monilinia si ger. Fructul este mijlociu (30-35 g), elipsoidal, cu varful rotunjit, de culoare vanat-închis, cu pruina albastruie si cu rugina spre baza. Pulpa este galben-verzuie, aschiata, consistenta, crocanta, neaderenta, cu gust foarte bun, dulce-amarui. Sunt considerate fructe de calitate superioara. Epoca de maturare: mijlocul lunii august.

 

23. Stanley  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi american, foarte vechi (1926), de vigoare medie, cu coroana conic-rasturnata, ramuri de schelet semiviguroase, garnisite în special cu buchete de mai. Este precoce, productiv (25 t/ha), tolerant la Plum-pox, autofertil si foarte bun polenizator. Fructul este mediu (30-40 g), elipsoidal, asimetric, cu sudura capelara evidenta vanat-închis, acoperit cu pruina albastruie. Fructele se coloreaza cu mult înainte de maturitatea deplina. Din punct de vedere organoleptic, fructul este de calitate medie, mai ales daca este recoltat în avans. Pulpa este galbuie, consistenta. dulceaga, slab aromata, neaderenta. Maturarea: prima jumatate a lunii septembrie, la 130-140 zile de la înflorire.

 

24. Vanat de Italia  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi italian (probabil), viguros, cu coroana larga, rasfirata, fructifica pe buchete de mai, ramuri mijlocii si lungi, este precoce, mediu productiv si inconstant, sensibil la viroze, pretentios la caldura si umiditate. Fructul este mediu spre mare (35-40 g), rotunjit, usor alungit, uneori asimetric, vanat închis, acoperit cu pruina albastruie. Pulpa este galbena, de consistenta medie, gust bun, aroma placut moderata, neaderenta. Maturarea: prima jumatate a lunii septembrie, la cca. 130-140 zile de la înflorire.

 

25. Anna Späth  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi vechi (1860), de origine germana, de vigoare submijlocie, cu coroana invers piramidala, ramuri de schelet puternice, garnisite cu formatiuni fructifere predominant scurte.

Soi rustic, precoce, productiv (23 t/ha), autofertil, bun polenizator, rezistent la ger si seceta, pretentios la caldura, rezistent la viroze, sensibil la monilioza. Fructul este mare (26-42 g), globulos, rosu-vinetiu, acoperit cu pruina albastruie, cu brazda ventrala larga. Pulpa este galbena-verzuie, suculenta, moale, dulce, slab acidulata, neaderenta, buna pentru masa si industrializare. Maturarea: ultima decada a lunii septembrie – prima decada a lunii octombrie, la cca. 130-140 zile de la înflorire.

 

26. Gras ameliorat  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi romanesc, obtinut din Gras romanesc (1950), este viguros; fructifica pe ramuri mijlocii si lungi; semiprecoce, productiv (25-30 t/ha), autofertil si bun polenizator; rezistent la ger si seceta, tolerant la viroze. Fructul este mare (45 g), globulos, usor alungit la capete, de culoare vanat-roscata cu striatiuni neregulate, castaniu-deschis, cu pruina groasa violacee, peduncul bine prins de ramura si fruct. Pulpa este crocanta sau semicrocanta, suculenta, de culoare galben-verzui, neaderenta la sambure, gust dulce, slab acidulat, aroma fina, placuta. La supramaturare fructele devin sensibile la manipulari si transport. Maturare:prima jumatate a lunii septembrie, cu 2 saptamani înaintea soiului Gras romanesc, la cca. 135-140 zile de la înflorire.

 

27. Vinete romanesti (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun )  – soi vechi romanesc, viguros, rodeste pe ramuri mijlocii, lungi, dar si pe buchete de mai inserate pe ramuri de semischelet lungi, elastice, ce formeaza o coroana piramidala. Este rezistent la ger, sensibil la boli si viroze, autofertil. Prezinta mai multe clone Ex.-Vinete romanesti-300. Fructul este submijlociu (18-35 g), elipsoidal, vanat-deschis, cu multa pruina albastruie-albicioasa. Pulpa este galben verzuie, elastica, dulce, mediu suculenta, neaderenta. Fructele sunt rezistente la cadere din pom si manipulare, bune pentru industrializare dar si pentru consum în stare proaspata. Maturare: decada a II-a a lunii septembrie, la 135-140 zile de la înflorire.

 

28. Record  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun ) – soi romanesc (obtinut în 1958, omologat în 1982), semiviguros, cu coroana conic-rasturnata, ramuri de rod puternice si formatiuni de rod preponderent scurte, semiprecoce (IV-V) si foarte productiv (20-25 t/ha), autofertil. Fructul este foarte mare (75 g), sferic, alungit, vanat-închis, cu pruina grosiera, albastruie. Pulpa este galben-verzuie, consistenta, mediu suculenta, cu gust armonios si aroma fina, neaderenta, cu destinatie mixta. Maturarea: prima jumatate a lunii septembrie, la cca. 140 zile de la înflorit.

 

29. Gras romanesc (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun )  – soi romanesc, viguros, cu coroana sferica, deasa, cu fructificare preponderenta pe formatiuni mijlocii si lungi. Este semiprecoce, foarte productiv (27 t/ha), autofertil, rezistent la ger, sensibil la seceta, tolerant la viroze. Fructul este mic (20-25 g), sferic, vanat-închis, cu pruina albastruie. Pulpa este galben-verzuie, suculenta, moale, foarte dulce, cu aciditate scazuta, aderenta la sambure, buna în special pentru industrializare. Maturarea: sfarsitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie, la 135-140 zile de la înflorit, fructele mentinandu-se pe pom pana toamna tarziu.

vand pomi fructiferi prun 2

30. Pamiati Kostinoi. Soi obţinut la I.C.P din Republica Moldova.

Pomul. Vigoarea: mijlocie. Coroana: ovală răsfirată de o densitate înaltă. Intrarea pe rod: anul 4. Productivitatea: 20-30 t/ha. Poate produce mai mult, însă şarpantele se rup uşor sub greutatea roadei şi calitatea fructelor scade. Epoca de înflorire: medie. Soi androsteril. Polenizatori: Anna Spôth, Stanley, Vinete de Italia.

Fructul. Mărimea: medie (30-35 g). Forma: ovală. Peliţa: roşietică-violetă, acoperită cu un strat intens de pruină. Pulpa: auriu-verzuie, fină, suculentă, cu gust plăcut dulce acidulat. Substanţe uscate: până la 19-20%. Sâmburele: uşor detaşabil. Epoca de maturare: la mijlocul lui septembrie.

Aprecierea generală. Fructele transportabile, utilizate în consum în stare proaspătă şi pentru uscarea prin deshidratare.

31. Anna Spoth. Soi obţinut în Germania.

Pomul. Vigoarea: medie. Coroana: ovală de o densitate slabă, mai ales dacă nu se taie regulat. Intrareape rod: anul 4. Productivitatea: 20-3 0 t/ha. Epoca de înflorire: târzie. Soi autofertil. Polenizatori: Stanley, Vinete de Moldova.

Fructul. Mărimea: mijlocie şi mare (30-45 g). Forma: ovală. Peliţa: roşietică-violetă, acoperită cu un strat intens de pruină. Pulpa: verzuie-aurie, suculentă, dulce. Substanţe uscate: până la 16-18%. Sâmburele: uşor detaşabil. Epoca de maturare: decada a II a lunii septembrie, fructe cu destinaţie mixtă.

Aprecierea generală. Rezistent la boli şi vătămători. Fructele transportabile.

Vinete de Moldova. Soi autohton, vechi de provenienţă incertă, cultivat pretutindeni în Republica Moldova.

Pomul. Vigoarea: mediu viguros. Coroana: piramidală răsfirată cu o densitate înaltă. Productivitatea: 20-30 t/ha. Epoca de înflorire: târzie. Soi auto fertil. Polenizatori: Anna Spôth, Vinete de Italia, Stanley.

Fructul. Mărimea: mică 18-20 g. Forma: lunguiaţă. Peliţa: violet închisă, acoperită cu un strat intens de pruină de culoare gri. Pulpa: auriu-verzuie, consistentă, suculentă, dulce. Substanţe uscate: până la 18-20%. Sâmburele: mic, aşezat liber. Epoca de maturare: jumătatea a doua a lunii septembrie.

Aprecierea generală. Fructele transportabile, bune pentru consum în stare proaspătă, excelent pentru uscare prin deshidratare şi prelucrare.

32. Udlinionnaia. Soi obţinut la I.C.P din Republica Moldova.

Pomul. Vigoarea: medie. Coroana: ovală, de o densitate înaltă. Productivitatea: 25-30 t/ha. Epoca de înflorire: medie-târzie. Soi androsteril. Polenizatori: Anna Spôth, Stanley, Vinete de Italia.

Fructul. Mărimea: mare şi foarte mare (50-60 g). Forma: oval lunguiaţă. Peliţa: violet-închisă, acoperită cu un strat intens de pruină de culoare gri. Pulpa: auriu deschisă, suculentă, consistentă, cu gust acido-dulce (până la măturarea deplină a fructelor cu aciditatea înaltă). Substanţe uscate: până la 20-23%. Epoca de maturare: a doua jumătate a lunii septembrie.

Aprecierea generală. Rezistent la boli şi vătămători. în unii ani se atacă de bacterioză. Fructele transportabile de destinaţie mixtă.

President. Soi cu genealogie necunoscută. Selecţionat de Tomas Rivers (Anglia). Se cultivă din anul 1901.

Pomul. Vigoarea: viguros. Coroana: cu ramuri de schelet puternice, dese. Intrarea pe rod: repid, produce multe fructe, fructifică de fiece an. Productivitatea: până la 20-25 t/ha. Epoca de înflorire: semitârzie. Soi autofertil.

Fructul. Mărimea: mare şi foarte mare (45-65 g). Forma: elipsoidală, spre rotundă, regulată. Peliţa: roşie-albăstruie, acoperită cu un strat slab de pruină. Pulpa: galbenă, închisă, fină, nu prea suculentă, dulce, slab aromată. Sâmburele: mare, eliptic, regulat. Epoca de maturare: III decadă a lunii septembrie, I-II decadă a lunii octombrie.

Aprecierea generală. Soi productiv, de masă, poate fi folosit şi la deshidratare. Soi productiv, de masă, poate fi folosit şi la deshidratare.

33. Pozdniaia Hramova. Soi obţinut la I.C.P din Republica Moldova.

Pomul. Vigoarea: medie. Coroana: piramidală, largă, de o densitate medie. Intrarea pe rod: anii 4-5. Productivitatea: 25-30 t/ha. Epoca de înflorire: medie. Soi androsteril. Polenizatori: President, Soperniţa.

Fructul. Mărimea: mare (40-50 g). Forma: sferico-alungită. Peliţa: albastră închisă, acoperită cu strat intens de pruină. Pulpa: aurie deschisă, consistentă, crocantă, de o suculentă medie, cu gust dulciu acidulat. Substanţe uscate: până la 18-20%. Sâmburele: mare, uşor detaşabil. Epoca de maturare: la sfârşitul lunii septembrie.

34. Sopernita. Soi obţinut la I.C.P din Republica Moldova.

Pomul. Vigoarea: redusă. Coroana: ovală de o densitate medie. Intrarea pe rod: anii 4-5. Productivitatea: 18-20 t/ha. Epoca de înflorire: medie. Soi autofertil, leagă până la 45% de fructe.

Fructul. Mărimea: medie şi mare (35-45 g). Forma: oval lunguiaţă. Peliţa: violetă-gri, acoperită cu un strat intens de pruină. Pulpa: verzuie, cu consistenţă medie, fără suc, dulce. Substanţe uscate: până la 17-20%. Sâmburele: mijlociu, liber aşezat. Epoca de maturare: la începutul lui septembrie.

Aprecierea generală. Se atacă intens de boli şi vătămători. Fructele transportabile, bune pentru consum în stare proaspătă şi pentru uscare prin deshidratare.

35. Ciacianska Naibolea. Obţinut în Jugoslavia.

Pomul. Vigoarea: medie. Coroana: piramidal-răsfirată de o densitate mijlocie. Intrarea pe rod: anii 4-5. Productivitatea: 20-25 t/ha. Epoca de înflorire: soi cu perioada de înflorire medie. Soi androsteril. Polenizatori: Stanley, Anna Spôth, Vinete de Italia.

Fructul. Mărimea: mare (40-50 g). Forma: ovală. Peliţa: vânătă, acoperită cu un strat intens de pruină gri. Pulpa: verzuie-aurie, de consistenţă medie, mediu suculentă, acido-dulcie. Substanţe uscate: până la 17-18%. Sâmburele: de mărime medie, aşezat liber. Epoca de maturare: sfârşitul lui august -începutul lui septembrie.

Aprecierea generală. Soiul se deosebeşte prin-o rezistenţă înaltă la boli, mai ales la Plum Pox. Fructele pretabile la transportare, cu destinaţie de utilizare universală.

36. Vengherka Donetkaia ranniaia. Soi obţinut în Ucraina.

Pomul. Vigoarea: viguros. Coroana: ovală, de o densitate medie. Intrarea pe rod: anii 4-5. Productivitatea: 15-26 t/ha. Epoca de înflorire: în termenii medii. Soi autofertil. Polenizatori: Renclod Althan, Kabardinskaia ranniaia.

Fructul. Mărimea: medie (25-30 g). Forma: ovală. Peliţa: albastru-închisă, acoperită cu un strat intens de pruină. Epoca de maturare: timpurie.

Aprecierea generală. înalt productiv, rezistent la iernare şi secetă.

37.Piersikovaia. Soi de origină engleză.

Pomul. Vigoarea: viguros. Coroana: rară răsfirată. Intrarea pe rod: anul 6. Productivitatea: până la 10 t/ha. Epoca de înflorire: medie. Soi androsteril. Polenizatori: Renclod Althan, Kabardinskaia ranniaia.

Fructul. Mărimea: mare (40-50 g). Forma: ovală. Peliţa: slab acoperită cu pruină. Pulpa: galben-roşietică, de consistenţă tare. Substanţe uscate: 17-19%. Sâmburele: uşor detaşabil. Epoca de maturare: timpurie.

Aprecierea generală. Soi de masă, rezistent la boli, pretabil la transportare.

Aprecierea generală. Rezistent la boli şi vătămători. Se atacă de Plum Pox. Fructele transportabile, bune pentru consum în stare proaspătă şi pentru uscarea prin deshidratare
În cultura sau în campurile experimentale se mai întalnesc si alte soiuri sau clone ale celor prezentate, care completeaza fondul de germoplasma romanesc. De asemenea, au fost introduse de peste hotare o serie de soiuri valoroase, dar care mai trebuie studiate din punct de vedere ecologic, biologic si tehnologic. Dintre acestea, cele mai reprezentative sunt: Ruth gerstetter (Regina precoce), Blue Free, Iroquois, President, Black diamond, Black star,  Edwards, Blue Bell, Valor, Verity, Vision  (www.pom-fructifer.ro vand pomi fructiferi prun )

O larga raspandire vor avea soiurile productive autofertile cu fructe de calitate superioara si destinatie mixta, cu continut ridicat în substanta uscata, zahar si vitamine.

 

Lasă un răspuns