Comandați acum Zeamă Bordeleză pe www.zeamabordeleza.ro
Formarea şi taierea pomilor fructiferi ( Vand pomi fructiferi prun) ca procedee agrotehnice sunt menite pentru a dirija creşterea şi productivitatea pomilor pe rod, cat şi pentru a crea conditii favorabile pentru aplicarea tehnicii şi a lucrarilor manuale in livada.
In lipsa interventiei omului, pomii deseori se reincarca cu fructe, provocand ruperea ramurilor, ceea ce scade cu mult calitatea fructelor, iar pomii rodesc periodic.
Sistemele de formare a pomilor de prun trebuie sa asigure productivitatea şi calitatea inalta a fructelor; reducerea cheltuielilor la intretinerea pomilor; folosirea mai eficienta a factorilor mediului inconjurator; asigurarea conditiilor favorabile pentru folosirea tehnicii. Astfel se va favoriza accesul razelor solare intre randuri (la 2-2,5 m); intrarea devreme a pomilor pe rod; ocuparea cat mai rapida a suprafetelor de nutritie. De aceea se va asigura mentinerea pomilor cu coroane optime; schimbul ciclic a ramurilor care au rodit şi iluminarea eficienta a tuturor partilor coroanelor de prun.
Cele mai raspandite forme de coroana la prun sunt: vasul ameliorat, vasul suprapus, vasul aplatizat, piramida intrerupta, piramida etajata rarita, piramida mixta, palmeta cu brate oblice şi fusul subtire. Pentru formarea cat mai rapida a coroanelor la prun, trebuie valorificata creşterea rapida din primii ani şi capacitatea de emitere a lastarilor anticipati. Formarea corecta şi rapida a coroanei se realizeaza foarte bine daca se imbina taierile din perioada de repaus cu interventiile din perioada de vegetatie care sunt şi cele mai recomandate. Astfel, perioada de formare a coroanei se poate reduce cu 1 chiar 2 ani.
Taierile, chiar de formare, in perioadele de tinerete vor fi foarte reduse, limitandu-se la strictul necesar. Inca din primii ani dupa plantare multe soiuri incep sa fructifice, iar greutatea fructelor curbeaza ramurile, marind unghiul de insertie, chiar şi la soiurile cu tendinta de creştere verticala. De asemenea, la aceste soiuri se ciupesc lastarii de prelungire la distanta de ramificare proiectata, iar daca acest lucru nu s-a realizat ramura anuala se va scurta in primavara.
Formarea unei coroane implica efectuarea catorva lucrari succesive: alegerea ramurilor de schelet, proiectarea acestora şi a ramurilor de semischelet. Pentru aceasta se vor retine ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)plasate in pozitiile cele mai corespunzatoare pentru forma de coroana aleasa. Aceste ramuri se vor scurta cu 10-12 cm, mai sus de locul in care dorim sa se formeze viitoarele ramuri de schelet. Celelalte ramuri, cu pozitii incorecte, se vor suprima la inel, iar cele de semischelet se scurteaza cu 1/3 sau 1/2 din lungimea lor.
Dupa pornirea in vegetatie se vor plivi toti lastarii de prisos, cand aceştia au 2-4 cm. La sfarşitul primaverii – inceputul verii, cand lastarii au 15-25 cm, se vor alege alte ramuri de schelet, precum şi ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de semischelet formate pe ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)alese anterior. Ceilalti lastari se ciupesc sau se raresc lasand numai pe cei dispuşi bilateral altern-exterior, cu punctele de insertie la 15-20 cm. Operatiile se continua pana la formarea completa a coroanei.
La soiurile din grupa Tuleu cu lemnul fragil, unghiurile de ramificare vor fi de 45-55° pentru a evita dezbinarea ramurilor sub greutatea fructelor. Drajonii sau lastarii din colet formati se vor elimina cat mai devreme, pentru a nu concura pomul.
Taierile de intretinere şi fructificare se bazeaza pe reductia şi simplificarea semischeletului, in scopul stabilirii unui echilibru intre formatiunile de rod şi cele vegetative, a pastrarii volumului initial al coroanei, pentru asigurarea de noi creşteri, pentru o mai buna iluminare a coroanei, şi evitarea alternantei de rodire.
Taierile se vor face diferentiat, in raport cu varsta pomilor, starea lor fiziologica, specia şi soiurile. Prin taieri se vor indeparta ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)uscate şi rau plasate. Ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)roditoare se vor rari numai in anumite situatii. La pomii intrati in prima perioada de rodire, unde se manifesta scaderea potentialului de creştere, este necesar ca la 3-4 ani sa se efectueze taieri uşoare de reductie, prin scurtarea ramurilor de schelet in lemn de 2-3 ani, deasupra unei ramuri de garaisire.
Cu prilejul acestor taieri se vor pastra ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)buchet şi ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de garnisire care nu depaşesc lungimea de 30 cm. Daca sunt prea dese, se inlatura cele mai slabe. Ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de garnisire care nu depaşesc 60 cm şi au unghiul de ramificare 50-55° se scurteaza la 8-10 muguri, iar cele mai lungi cu unghi de ramificare mic se paliseaza in pozitie orizontala sau se scurteaza la 8-10 muguri, de asemenea, cele de prelungire se scurteaza la 1/3-1/2 din lungimea lor.
La prun se aplica taieri de corectie in cazul cand pomii nu au fost taiati anual sau la cei taiati necorespunzator. De asemenea, in perioada de declin se efectueaza taieri de reintinerire mai severe la nivelul scheletului.
Institutul de Cercetari pentru Pomicultura, in conditiile Republicii Moldova, recomanda urmatoarele sisteme de conducere şi taiere a formelor de coroana: natural-imbunatatita, semiplata din 6 şarpante ; aplatizata din 4 şarpante, de tip „Tatura” in doua planuri oblice sub forma de „V”.
Pentru coroanele natural-imbunatatite şi semiplate la pomi de prun se aplica taierea bazata mai mult pe scurtarea ramurilor de un an, iar la atenuarea creşterii terminale a ramurilor de schelet, se aplica taierea de intinerire pe lemn multianual. La aplicarea taierilor de vara, se suprima „la inel” concurentii şi lastarii crescuti in centrul coroanei.
S-a dovedit ca cele mai eficiente sunt: taierile de vara cu scurtarea lastarilor precum şi sistema de taiere a ramurilor de gamisire fara scurtarea ramurilor anuale cu intinerirea ciclica a ramurilor care au rodit pe lemn de 3-5 ani.
Scopul elaborarii coroanelor semiplate, aplatizate şi de tip „Tatura” consta in acomodarea pomilor de prun la utilizarea culesului mecanizat al fructelor cu maşinile cu vibrator şi totodata posibilitatea aplicarii taierii pe contur, cu maşinile de tip „MKO-4,5″
Acomodarea pomilor pentru folosirea tehnicii consta in faptul ca: in coroana se reduce (de la 7-8 pana la 6-4) numarul de şarpante, ele fiind amplasate in diferite plane verticale, ceea ce minimalizeaza traumarea fructelor. in acest caz ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de prelungire a şarpantelor in coroanele fara ax se formeaza la un nivel, ceea ce permite ca ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de prelungire sa fie scurtate toate intr-o repriza la taierea mecanizata orizontala in partea de sus a coroanelor.
Primul sistem de aplicare a taierii mecanizate prevede taierea orizontala a ramurilor de prelungire de un an a şarpantelor la inaltimea de 4 m. Anual nivelul de taiere fiind ridicat cu 20 cm, permite ca peste 4 ani sa se foloseasca taierea mecanizata cu discuri mai jos de primul nivel, ceea ce favorizeaza inlaturarea cepurilor formate in urma taierilor mecanizate precedente.
La pomii de prun cu coroana semiplata, a pomilor soiurilor cu ramificare inalta de tipul Tuleu gras, taierea mecanizata cu discuri este rationala de executat in primavara anului 3, iar la pomii soiurilor cu ramificatie medie şi slaba – in primavara anului 6. Sistemul de taiere mecanizata cu discuri in ciclul de 3 ani, include taierile anuale pe rand din partea de sus şi apoi din ambele parti ale coroanei. Din considerentele mecanizarii acestui proces, in livezile industriale intensive de prun, mai eficiente sunt formele de coroana aplatizata din 4 ramuri şi de tip „Tatura”.
Coroana-rand sub forma de „V” de tip „Tatura”
Coroana de tip „Tatura” este cunoscuta prin faptul ca şarpantele se conduc pe spaliere oblice . In conditiile tarii noastre, la prun coroana de tip „Tatura”, se conduce cu creşterea libera, sub forma de „V”, fara utilizarea suporturilor şi spalierelor, aceasta forma de coroana fiind elaborata in I.C.P. din Republica Moldova .
Coroana include avantajele coroanelor de tip „Tatura” şi exclude neajunsurile lor. Aceste avantaje se refera in primul rand la lipsa de suporturi pentru şarpante, cat şi posibilitatea de-a infaptui taierea pomilor şi culesul manual al fructelor fara ajutorul scarilor sau altor dispozitive. Totodata aceasta forma de coroana permite de a infaptui culesul mecanizat al fructelor cu traumari minimale a ramurilor de rod şi a trunchiului.
In primavara primului an de vegetatie, pomii de un an fara ramificatii se scurteaza la o inaltime de 80-90 cm. Pe parcursul vegetatiei se suprima drajonii şi lastarii crescuti pe tulpina. in primavara anului doi de vegetatie se alege primul etaj din 2-4 şarpante cu unghiurile de emergenta de 50-90° şi de divergenta de 90-180° .
Coroana semiplata (aplatizata) cu 4 ramuri de schelet
Pomii cu astfel de coroana au 4 şarpante amplasate pe axul central care se taie cu trecerea la şarpanta de sus. Şarpantele se amplaseaza cu unghiurile de emergenta de 50-60° in doua etaje. Şarpantele opuse se amplaseaza in final sub un unghi de 15-45° fata de planul randului, perechea de sus a şarpantelor in sens invers cu acelaşi unghi de inclinare.
Primavara dupa plantare pomii de un an fara ramificatii se scurteaza la 80-90 cm de la suprafata solului. La pomii cu primul etaj format din pepiniera, la plantare şarpantele se orienteaza sub un unghi de 15-30° de la axul randului. Şarpantele se scurteaza la lungimea de pana la 50 cm, axul – cu 80 cm mai sus de şarpanta superioara. Pe parcursul perioadei de vegetatie se indeparteaza numai lastarii crescuti pe trunchi.
In primavara celui de-al doilea an, la puieti cu primul etaj format, se amplaseaza etajul doi, pe şarpantele din primul etaj – ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de semischelet. Ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de prelungire se scurteaza la lungimea de pana la 50 cm. in coroana se scot „la inel” concurentii, ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de prisos se scurteaza la 4-6 muguri.
La pomii care au fost plantati fara ramificatii se amplaseaza primul etaj (A). in cazul cand e posibil de format doar o singura ramura (B) de schelet ea se scurteaza la 20 cm, iar axul – la 30 cm. Daca, insa, toate ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)au crescut cu unghiurile de ramificare ascutit, ele se taie „la inel”, iar axul se scurteaza cu 15-20 cm mai sus de prima taietura la plantare (C).
Pe parcursul anului doi de vegetatie, in prima decada a lunii iunie, in plantatiile tinere de prun se executa taierea de vara. Se aleg, dar nu se scurteaza lastarii de prelungire ai axului central şi ramurilor de schelet, toti ceilalti lastari se scurteaza cel putin la 1/3 din lungimea lor, lastarii care cresc vertical se taie pana la 10 cm. in acest an la scurtarea lastarilor, din mugurii laterali se genereaza lastari generativi, pe care se formeaza muguri florali ce fructifica in anul urmator.
Din primavara anului al treilea anual se scurteaza la 50 cm ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de prelungire a ramurilor de schelet, care se aleg prin treceri, mentinand directia necesara a şarpantelor. Totodata se indeparteaza lastarii lacomi şi concurenti ramurilor de schelet.
Dupa intrarea pomilor pe rod se aplica taierea ciclica dupa principiul de inlocuire a ramurilor ce au fost pe rod pe lemn de 3-4 ani. Centrul coroanei se mentine deschis, la inaltimea de 1,5 m de-a lungul randului.
Cand coroanele incep sa depaşeasca dimensiunile optime, pentru aceasta forma de coroana, se aplica taierea mecanizata. De obicei aceasta necesitate apare in anul 9-11 dupa plantare, mai rar in 8-lea an.
Taierea mecanizata a coroanelor se efectueaza succesiv, pe parcurs a 3 ani, deasupra pe rand şi apoi in intervalele dintre randuri. Succesiunea poate fi diferita şi este dictata de starea coroanelor la pomii de diferite soiuri. De regula, la soiurile cu coroana piramidala taierea mecanizata se incepe de deasupra, la soiurile cu coroana rasfirata din una din partile laterale in intervalele dintre randuri. Astfel, ciclul de 3 ani se repeta din nou in aceeaşi ordine de fiecare data cu o intinerire mai profunda.
Cea mai potrivita perioada pentru taierile de contur mecanizate, precum şi manuale pe elemente mari, cu reducerea coroanei pomilor de prun, este perioada imediata dupa strangerea roadei. Se poate de efectuat taiatul mecanizat şi primavara pe timp cald, insa in acest caz este de dorit ca pomii sa fie stropiti cu zeama bordoleza, mai ales daca s-a executat taierea mai devreme de termenii optimi. La soiurile cu ramificare puternica este rational ca altfel de taiere sa se execute in perioada de dupa inflorirea pomilor.
Taierea mecanizata este urmata de taierea manuala suplimentara – in partea de jos a coroanelor, la care anual se intineresc pana la 1/3 din volumul ramurilor care au rodit.
Coroana semiplata cu 6 şarpante
Se deosebeşte de coroana aplatizata prin faptul, ca mai are inca o pereche de şarpante, mai bine zis cu un etaj adaugator, de aceea şi axul e mai lung (pana la 2 m). Formarea primelor 4 şarpante este rationala de format ca la coroana aplatizata. Pentru formarea etajului 3, axul se taie mai sus de a patra şarpanta cu 70-80 cm. Pentru acest tip de coroana este rational de aplicat o astfel de coroana şi sistem ciclic de intinerire a ramurilor, ce au rodit analogic ca in coroanele aplatizate. Existenta celui de-al treilea etaj de şarpante nu sporeşte productivitatea pomilor, ci invers complica formarea şi ingrijirea lor. in legatura cu aceasta forma respectiva poate fi aplicata numai la pomii de soiuri cu creşterea puternica şi la discretia producatorului.
Coroana naturala imbunatatita
La pomii formati dupa acest sistem pe axul central se amplaseaza in etaje sau solitar 5-8 şarpante cu unghiurile de emergenta mare (de cel putin 50°). Amplasarea solitara a şarpantelor favorizeaza rezistenta coroanelor, aceasta amplasare fiind recomandata la soiurile de prun cu lemnul fragil de tipul Tuleu gras şi la soiurile cu gradul de ramificare inalt.
Pe şarpante se amplaseaza ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de ordinul doi la distante de 30-50 cm una de alta. Pe ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de schelet se amplaseaza uniform ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de garnisire, care se formeaza din ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)ramase in coroana dupa amplasarea ramurilor de schelet, dar care totodata nu indesesc pomii. Transformarea acestor ramuri in ramuri de garnisire se efectueaza prin taierea lor primavara sau vara. Taierea de vara fiind mai rationala.
Prin taierea de primavara la primul an de vegetatie ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)se scurteaza la 6-8 muguri, in al doilea an se scot lastarii cu creşterea verticala, iar ceilalti lastari se scurteaza la 10-15 muguri. Prin taiere de vara (I perioada a lunii iunie) lastarii in creştere se scurteaza cel putin la 1/3 din lungimea lor.
Pomii fara ramificatii plantati de cu toamna, in primavara dupa plantare, se scurteaza la inaltimea de 80-90 cm de la suprafata solului. La pomii plantati cu ramificatii in zona de formare a coroanei se amplaseaza 3-4 şarpante care se scurteaza pana la 50 cm, iar axul central se scurteaza la 80 cm mai sus de şarpanta de sus.
In anii urmatori, anual primavara, ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de prelungire a şarpantelor se taie la 50-60 cm, iar axul central se taie cu 70-80 cm mai sus de şarpanta de sus in coroana. Acest procedeu se efectueaza pana la incheierea formarii coroanei, totodata se indeparteaza concurentii ramurilor de prelungire a şarpantelor şi celor de semischelet, precum şi lastarii situati in apropierea bazei şarpantelor.
In procesul formarii coroanelor la pomii cu coroana piramidala lastarii de prelungire a şarpantelor se scurteaza la un mugure extern. In cazurile cand este necesitatea de a corecta directia de creştere a şarpantei spre verticala, ceea ce are loc, mai ales la soiurile cu coroana rasfirata, lastarul de prelungire se taie la un mugure inferior sau la un mugure situat in partea laterala a lui.
In cazurile cand coroana se indeseşte, se raresc ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de prisos (pana la 30%), mai ales cu unghiurile de emergenta mica şi situati pe axa. Lastarii care au pozitie aproape de orizontala nu se scurteaza in genere. Se lasa nescurtati şi lastarii mladioşi, de regula, subtiri cu lungimea de 50 cm şi mai mult, care fiind incarcati de fructe se indoaie şi nu indesesc coroana. Dupa intrarea pomilor pe rod se aplica taierea ciclica a ramurilor care deja au dat rod pe lemnul de 3-4 ani. O astfel de taiere se mentine şi in perioada de rodire deplina a pomilor.
Cand se atenueaza creşterea terminala a şarpantelor se executa taierea de intinerire mai profunda pe lemn multianual, mai intai de 3 ani, apoi la cel de 4-5 ani şi mai in varsta.
E rational ca in plantatiile cu pomi pe rod de peste 10 ani intinerirea sa se efectueze prin taierea elementelor mari, aceasta considerandu-se ca prima etapa a taierii de intinerire ciclica (de 3 ani) a intregii coroane..
La prima etapa se reduce inaltimea pomilor. La soiurile cu coroana inalta reducerea se efectueaza treptat, indepartand intr-o repriza cel mult 1/3 din volumul coroanei. Taierile de pe ax şi pe toate ramurile de prun (vand pomi fructiferi prun www.pom-fructifer.ro)de schelet se executa aproximativ la acelaşi nivel cu trecere la o ramificatie laterala. in partea ramasa a coroanelor se executa taierea sanitara, in coroanele indesite se raresc o parte de ramuri.
In primavara celui de-al doilea an şi in anii urmatori lastarii anuali in partea de sus a coroanelor nu se scurteaza, cu exceptia cazurilor cand apare necesitatea de-a scoate „la inel” 2-4 lastari foarte puternici. in coroana se intinereşte 50% de ramuri de garnisire, 50% ramase se intineresc in anul al treilea.
In primavara celui de-al patrulea an se aplica un nou ciclu analogic de taiere (tot de 3 ani), dar cu o intinerire mai profunda. In anii urmatori taierea de fructificare va avea in vedere reglarea echilibrului intre crestere si rodire.